Tientallen Hongkong separatisten pleiten schuldig

47 anti-Chinese figuren uit Hongkong zullen zich voor Hongkongs High Court moeten verantwoorden voor samenzwering ter ondermijning van de staat. 29 van hen hebben donderdag voor het West Kowloon Magistrates’ Courts duidelijk gemaakt dat ze schuldig zullen pleiten.

Hongkong High Court (Foto Wikipedia) Disclaimer

De rechtszaak is de grootste sinds het van kracht worden van de Nationale Veiligheidswet en bezit een grote symboolwaarde.  De beschuldiging van staatsondermijning tegen de 47 dateert uit februari 2021 en werd donderdag gehoord door West Kowloon Magistrates’ Courts. De zaak zal aan het Hooggerechtshof te Hong Kong worden overgedragen voor vonnis in september en november. Bij de verdediging van de tientallen hebben er 29 schuldig gepleit. Tot hen behoren een ex universiteitsprofessor, LegCo leden, een districts raadslid, politieke figuren en zakenlui. Bij de voormalige wetgevende leden behoren Claudia Mo, Eddie Chu en Alvin Yeung die ook schuldig pleiten. De beschuldiging noemt een lijst van 150 pagina’s details die de beschuldigden aangewreven wordt. Ze volgden toen de zgn ‘35+ strategie’ van Bennie Tai om in december 2019 voorverkiezingen uit te lokken, proberen in de Legco de meerderheid van 35 zetels te behalen en vervolgens twee maal de begroting van Hongkong weg te stemmen. In januari 2021 werden ze gearresteerd. Om hun verliezen te beperken, pleiten ze nu schuldig want er is geen kans dat ze winnen.

Joshua Wong(l) & Bennie Tai (r) riskeren lange gevangenisstraffen Foto Wikimedia: Disclaimer

De beruchte jeugdige separatist Joshua Wong die frequent andere landen afreisde en tot bij Marc Rubio Amerikaanse sancties tegen China bepleitte, werd al tweemaal in december veroordeeld wegens de bezetting van het politie hoofdkwartier in juni 2019. De Global Times meent te weten dat de hoofdfiguren in deze zaak lange gevangenisstraffen zullen krijgen omdat het gaat om een erge inbreuk tegen een nationale wet. De krant voegt er nog aan toe dat de Hongkong rechtsgang kan gelden als ‘een voorbeeld’ voor de Taiwanese separatisten. Het Hong Kong Department of Justice heeft bevolen dat het gaat om een proces zonder jury en het Ming Pao dagblad rapporteerde woensdag dat ook het proces tegen de stichter van het Apple-dagblad Jimmy Lai eveneens zonder jury zal verlopen.

Bronnen: Global Times, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *