Trump en Xi drukken op de pauzeknop in handelsconflict

De presidenten Xi en Trump spraken tijdens hun diner in Buenos Aires een pauze van 90 dagen af waarin zal worden onderhandeld. Er komen begin 2019 geen nieuwe VS heffingen op Chinese import en China belooft meer VS goederen te kopen om zijn overschot op de handelsbalans te verminderen.

Er werd lang uitgekeken naar het langverwachte diner in Buenos Aires na de G20. Het duurde een uur langer dan verwacht en op het einde werd zelfs geapplaudisseerd. Volgens de Chinese minister van Buitenlandse Zaken werd een consensus bereikt.

Deze komt er op neer dat president Trump het eens is zijn beloofde verhogen van de tarieven op 200 miljard $ gedurende 90 dagen te bevriezen. Indien er geen akkoord is, verhoogt de VS toch de tarieven  van 10% tot 25%. Ondertussen zal tussen beide partijen onderhandeld worden. Deze onderhandelingen die onmiddellijk beginnen, gaan volgens het Witte Huis over structurele veranderingen zoals de gedwongen overdracht van technologie, bescherming IPR, niet tarifaire belemmeringen, cyberaanvallen- en diefstal, diensten en landbouw. Als deel van zijn bijdrage aan de wapenstilstand is China het eens om voor een groot bedrag landbouwproducten, energie, industriële en andere producten van de VS te kopen om zijn onevenwicht in de handelsbalans te verminderen. Voor landbouwproducten geschiedt dit met onmiddellijke ingang. Wang Yi zei nog dat China gradueel zou tegemoet komen aan de legitieme VS-zorgen, zonder verder in detail te treden.

De Global Times vindt de overeenkomst een belangrijke stap vooruit en is overtuigd dat het de kwakkelende Amerikaanse beurs zal doen heropleven. De pensioenfondsen in de VS zijn voornamelijk op de beurs gebaseerd.

Delegaties

Voor hij aan tafel ging zei Xi Jinping dat hij ‘zeer gelukkig’ was zijn Amerikaanse ambtsgenoot te ontmoeten. Naast president zaten met hem aan tafel Buitenlandminister Pompeo, Minister van Financiën Mnuchin, de stafchef van het Witte Huis Kelly, VS-Handelsvertegenwoordiger Lighthizer en veiligheidsadviseur Bolton. Ook Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner zaten aan net zoals top economisch adviseur Kudlow, handelsadviseur Navarro en directeur Pottinger van de American National Security Council.

Bij de Chinese delegatie behoorden directeur Ding Xuexiang van de Algemene CPC-dienst, vicepremier Liu He, directeur Yang Jiechi van CPC-leidende groep BuZa, BuZa minister Wang Yi, He Lifeng van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie, ambassadeur in de VS Cui Tiankai en viceminister van Handel Wang Shouwen.

Bron: Xinhua, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Trump en Xi drukken op de pauzeknop in handelsconflict

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *