Vegetarisch eten maakt opgang

Meer en meer Chinezen zijn gevoelig voor het verband tussen voeding en gezondheid en gaan vegetarisch eten. Verwacht wordt dat de markt tussen 2015 en 2020 groeit met 17%, de sterkste uitbreiding internationaal bekeken.

Verbruik advocado’s nam sterk toe

Vele Chinezen worden zich bewust van de band tussen vleesverbruik en hoge bloeddruk of zwaarlijvigheid. Daarnaast tonen cijfers aan dat de CO² uitstoot door de vleesindustrie jaarlijks stijgt met 150 miljoen ton. Wetenschappers benadrukken dat minder vleesverbruik ook een weldaad kan betekenen voor het milieu. Volgens een artikel in het dagblad Hindustan Times schakelen veel Chinezen over op een vegetarisch eetpatroon.

Restaurants

Feit is dat het aantal vegetarische restaurants de voorbije tien jaar explodeerde. Han Lili telde er te Shanghai in 2012 49 en in 2017 waren er al honderd. Volgens onderzoek firma Euromonitor International, blijven de Chinezen echter de belangrijkste verbruikers van rund, varken en gevogelte. Dit verbruik zwakte echter af gedurende de laatste jaren. Cijfers van Chinadialogue tonen aan dat het verbruik van varken van 42 miljoen ton in 2014 daalde tot 40 miljoen ton in 2016. Leidende producenten van ingevroren dumplings verminderden de laatste maanden de hoeveelheid varken.

Stijging

Organische boerenmarkt in Beijing

Euromonitor vond dat in 2016 4% meer groenten en fruit werden gegeten. China verbruikt nu 40% van dit wereldtotaal. Gu Shaoping van de National Certification and Accreditation Administration maakte op een nijverheidsconferentie bekend dat de verkoop van organisch voedsel met 19% steeg vorig jaar. UNO-cijfers tonen aan dat bijvoorbeeld de invoer van avocado’s tussen 2010 en 2016 steeg van 2 ton tot 25.000 ton. Experten verwachten dat tussen 2015 en 2020 de markt van vegetarische producten stijgt met 17%.

Jongeren

Vooral jongeren blijken geïnteresseerd. Uit een universitair onderzoek te Shanghai bleek dat van de acht populaire vegetarische restaurants uit het stadscentrum de helft van het cliënteel tussen 20 en 29 jaar was. In geheel het land bedraagt de gemiddelde leeftijd van de vegetariër echter 65 jaar. Uit het onderzoek blijkt nog dat steeds meer jongeren het vegetarisch eten als een gezonde en ecologische levenswijze beschouwen.
Bronnen: chine-magazine.com, Chinadialogue

Print Friendly, PDF & Email

3 comments for “Vegetarisch eten maakt opgang

  1. En ouderen dringen steeds aan “je moet meer vlees eten voor de voeding”. Thuis eten is dan wel moeilijk voor jongeren. Daarom het aantal vegetarische restaurants.

  2. Je hebt heel wat uitstekende vegetarische restaurants in Chinese steden, meestal naast een boeddhistische tempel.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *