Vergroening gaat onverminderd verder

China heeft vorig jaar 3,83 miljoen ha bos geplant en 3,21 miljoen ha aangetaste grasgronden opnieuw beplant met gras. We bekijken ook de groeninspanningen van de hoofdstad Beijing en die in de buurt van het Poyangmeer

Bebossingsproject van theegebied in Dadugang gemeente stad Jinghong Foto Xinhua Disclaimer

Met de lente in zicht was de 45-ste boomplantingsdag vorige zondag in China een gelegenheid om de realisaties van vorig jaar in de kijker te stellen. Vorig jaar heeft China voor 3,83 miljoen nieuw bos geplant. Volgens het rapport van de National Greening Commission werd ook 3,21 miljoen aangetaste grasgrond weer aangeplant. Na decennia bebossing is de bosoppervlakte sinds 1980 verdubbeld tot 24% van het grondgebied. Volgens het rapport steeg de dekkingsgraad van de grasgronden in 2022 tot 50,32%.

Beijing

Bebossingsproject in Beijings district Yanqing Foto Xinhua Disclaimer

Dit jaar is de hoofdstad Beijing van plan 22 vrijetijdsparken en stadsbossen aan te leggen en 50 plantsoenen en kleine groene ruimten. Volgens de Beijing Municipal Forestry and Parks Bureau zal zo 89% van de bewoners een park of groene ruimte hebben binnen een straal van 500 meter. Beijing telt nu 1.050 verschillende soorten parken, waaronder stedelijke recreatieparken, stadsbossen, plantsoenen en kleine groene ruimten. Beijing is eveneens van plan dit jaar 8000 ha grond ecologisch te herstellen naast de 200 ha nieuw groen. Van 2022  tot 2017 heeft de hoofdstad een bosbeplantingsproject uitgevoerd van 63.000 ha. Tussen 2018 en 2022 kwam daar nog eenzelfde oppervlakte bij. De voorbije vijf jaren heeft de hoofdstad ook 10.200 ha natte gebieden hersteld en telt momenteel 596 soorten wilde dieren die op de grond leven.

Poyang meer

Grutto’s vliegen over een beschermd gebied met witte kraanvogels bij het Poyang-meer Disclaimer

Rijen op rijen lintgras zijn geplant aan het Poyang-meer, het grootste zoetwatermeer van China gelegen in het arrondissement Duchang (Jiangxi). Het gras is een belangrijk voedsel voor trekvogels die overwinteren aan het meer. Volgens de administratie van het trekvogelnatuurreservaat zijn ongeveer 900.000 lintgraszaailingen met een totale waarde van meer dan 200.000 yuan geplant op ongeveer 6,67 hectare. Als gevolg van de droogte van vorig jaar was de achteruitgang van ondergedompelde planten zoals lintgras in sommige delen van het moerasland van het Poyang-meer ernstig, aldus ambtenaar Guo Hua. Het door droogte geteisterde meer begon vorig jaar begin augustus aan het droge seizoen, zo’n drie maanden eerder dan het gemiddelde sinds 1951. ‘Dus hebben we een methode onderzocht om handmatig geplant lintgras te laten groeien om voedsel op te slaan voor trekvogels die in de tweede helft van het jaar bij het Poyang-meer overwinteren’, zei Guo, erop wijzend dat de beplanting een broed ‘boom( zal ervaren wanneer het natte seizoen aanbreekt in juni.

Bronnen: Peoples Daily; news.cn

Print Friendly, PDF & Email