Verrassend deficit op handelsbalans verdeelt experten

China had in februari een tekort op de handelsbalans van meer dan 7 miljard dollar, het grootste sinds 7 jaar. Dat kwam als een verrassing maar economisten zijn het er niet over eens hoe dit te interpreteren.
China voerde in februari dus meer in dan het uitvoerde. Ook in maart vorig jaar had het al een gelijkaardig tekort, maar daarbuiten is het al meer dan zes jaar geleden. Deze keer zou het hoge tekort te wijten zijn aan stilvallende uitvoer gedurende de periode van het Chinees Nieuwjaar. Het overschot van januari volstaat juist niet om het tekort van februari volledig te compenseren; het overschot van januari was slechts de helft van dat in 2010. Het geheel van de buitenlandse handel ging in februari met 10.6% omhoog tegenover een jaar eerder; dat was het resultaat van slechts 2.4 % meer uitvoer en bijna 20% meer invoer. Over januari en februari samen gerekend komen we zelfs aan een groei van de buitenlandse handel met 28.3%. Europa bleef comfortabel op kop met bijna een kwart van het totaal, gevolgd door de USA en Japan.
De vraag is of deze maandcijfers afhangen van kortetermijnfenomenen ofwel de fundamentele trend naar een evenwichtige buitenlandse handel uitdrukken. Minister van Handel Chen Deming verklaarde op de zitting van het Nationale volkscongres deze week dat hij nog meer maanden met een tekort op de handelsbalans verwacht. Dit ten gevolge van het streven van China om meer in te voeren. Daarentegen kan de groei van de uitvoer vertragen door de onzekerheden op de internationale markten en doordat de productiekosten in China verhogen. Ook de stijgende koers van de yuan tegenover de dollar (4% sinds de koers vorig jaar in juni gedeeltelijk losgelaten werd) speelt een rol. Sommige economisten zien inderdaad een trend naar tragere groei van de uitvoer en snellere invoergroei. Het begin daarvan zou al te zien zijn in de handelsbalans voor 2010: het totale overschot op die balans daalde met 6,4% – het haalde wel nog het enorme bedrag van 183 miljard dollar. En de invoer groeide gemeten over januari en februari samen met 30% op jaarbasis.
Doch andere economisten denken dat we vanaf maart terug grote handelsoverschotten gaan krijgen. Ze merken op dat gemeten over januari en februari samen de uitvoer wel degelijk sterk blijft groeien, 21% op jaarbasis. En de toegenomen waarde van de invoer is niet alleen het gevolg van grotere volumes maar ook van de recent gestegen olie- en grondstoffenprijzen.
De maandcijfers zullen allicht tijdelijk de druk verlichten vanuit de USA en Europa om de wisselkoers van de yuan gevoelig op te trekken. Die twee zijn niet alleen de grootse handelspartners van China maar ook de landen waarmee China het grootste handelsoverschot heeft. De cijfers ondersteunen eerder de politiek van de Chinese regering om langzaam te evolueren naar een evenwichtige handelsbalans door meer invoer, niet door een plotse revaluatie die de uitvoer zou doen stokken en de tewerkstelling in gevaar brengen.(Bron Xinhua)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *