Verslaving aan games vermijden

China gaat de aanbieders van games strengere regels opleggen om verslaving tegen te gaan. De aandelen van de betrokken bedrijven kregen een knauw.

Foto Xinhua/Lu Zhe, Xu Jun, Wang Peng, Wang Qi Disclaimer

De National Press and Publication Administration (NPPA) heeft een ontwerp van regels bekendgemaakt dat de aanbieders van games onder meer verbiedt beloningen te geven om gebruikers aan te sporen meer te spelen of meer in te zetten.

Het publiek heeft een maand tijd om commentaar, bezwaren of voorstellen in te dienen.

Voortaan mag bijvoorbeeld geen beloning meer gegeven worden aan spelers die dagelijks inloggen, of die bijkomend geld op hun account storten.

Alle aanbieders moeten een maximumbedrag voorzien dat spelers op hun account kunnen plaatsen. Ze moeten verplicht met een pop-upvenster spelers waarschuwen ‘indien ze een irrationeel spelgedrag vertonen’. Het toegelaten maximum is in de ontwerpregels nog niet vastgelegd.

Niet de eerste regels, wel ingrijpend.

Met de nieuwe regels beperkt de overheid verder de ruimte voor bedrijven die in 2021 samen met andere Big Tech bedrijven al aangepakt werden. Want de NPPA legde toen instructies betreffende de inhoud van de games en de controle van de identiteit van de spelers op.

Er zijn ook al speciale regels uitgevaardigd om jongeren te beschermen.

Tot 2019 viel de controle van games onder het ministerie van Cultuur en Toerisme, dat verouderde wetgeving van 2010 in 2019 afschafte. Maar de nieuwe regels bevestigen dat alleen de NPPA verantwoordelijk is.

Dat de regels invloed zullen hebben op de resultaten van de aanbieders bleek al snel uit de beurskoersen. Tencent holding verloor 12 % op de beurs van Hongkong, Bilibili 10%. Netease verloor buiten beurs 27% in de VS. Vooral het verbieden van beloningen om meer geld op de account te zetten zou veel invloed hebben.

De omzet van videogames nam in 2023 toe met 14% tot het recordbedrag van 303 miljard yuan (40 miljard euro). In 2022 was er een daling met 10% opgetreden als gevolg van de strengere maatregelen van de NPPA. Vanaf eind 2021 had men maandenlang geen enkele nieuwe game goedgekeurd. In 2023 liepen de goedkeuringen opnieuw normaal, met 873 extra goedgekeurde games tot en met november. Daarvan waren 98 van buitenlandse oorsprong.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email