Vijfde ruimtewandeling weer succesvol

In tegenstelling tot twee recente Amerikaanse mislukte pogingen om een ruimtetuig in de ruimte te schieten, hebben twee Chinese taikonauten gedurende zes uur een succesvolle ruimtewandeling gemaakt in de buurt van hun ruimtestation en er experimenten uitgevoerd.

Foto Global Times China Manned Space Agency Disclaimer

Toen het luik naar de buitenste luchtsluiscabine opende, staken twee Shenzhou-14 bemanningsleden hun hoofd in het ruim. Ze waren gedost in hun witte ruimtepakken met verschillende gereedschappen om hen  te ondersteunen. Taikonauten Chen Dong en Liu Yang begonnen hun ruimtewandeling op donderdag en voltooiden op zes uur tijd alle buitentaken op vrijdag om 00:33 uur (Beijing Time). Het was de vijfde ruimtewandeling buiten het Chinese ruimtestation en de eerste van de nieuw gelanceerde Wentian-labmodule. Geholpen door taikonaut Cai Xuzhe in de laboratoriummodule voltooide het paar een reeks taken waaronder de installatie van de uitgebreide pompset van de Wentian-labmodule, het optillen van de panoramische camera van de labmodule en de verificatie van de mogelijkheid voor onafhankelijke transfer en noodretour naar het ruimtevaartuig.

UITGANG

Vergeleken met hun voorgangers die de kernmodule van het station verlieten, traden de Shenzhou-14 taikonauts vanuit een grotere doorgang de ruimte binnen. Volgens het China Manned Space Agency is de diameter van het uitgangsluik van de kernmodule 0,85 meter, terwijl die van de Wentian-module 1 meter bereikt. Hierdoor konden de taikonauten die ruime ruimtepakken droegen er gemakkelijker doorheen. Foto’s en video’s die later door het ruimteagentschap werden geleverd, toonden dat het paar het moduleluik opende en een robotarm gebruikte om apparatuur te manoeuvreren met de aarde op de achtergrond.

LEVENSLIJN

Een van de meest essentiële uitrustingsstukken om te voorkomen dat taikonauten wegdrijven in de ruimte, is een veiligheidskabel. Het kan beschouwd als het equivalent van een eenvoudig touw dat hun ruimtepakken met het ruimtevaartuig verbindt. Toen de Shenzhou-7 taikonaut Zhai Zhigang in 2008 China’s eerste ruimtewandeling maakte, was een ketting met een vaste lengte van 1 meter zijn reddingslijn. Voor ruimtewandelingen rond het ruimtestation hebben Chinese wetenschappers een nieuwe intrekbare staaldraadkabel ontwikkeld, die zorgt voor een veilige verbinding van meer dan 10 meter tussen taikonauten en het ruimtevaartuig. De reddingslijn is ook bestand tegen bestraling, deeltjes en een temperatuurverschil van bijna 200 graden Celsius in de ruimte.

SLIMMER

Dankzij twee lampen buiten de Wentian-labmodule voerden de Shenzhou-14 taikonauten de buitenactiviteiten uit in een meer heldere omgeving dan in eerdere missies. Naast het begeleiden van ruimtewandelaars in de duisternis van het universum, heeft het Wentian-verlichtingssysteem taikonauten ook binnen gunstige lichtomstandigheden geboden. In tegenstelling tot op aarde zullen taikonauten elke dag ongeveer 14 zonsopgangen en zonsondergangen in een baan om de aarde ervaren, wat veranderingen in hun biologische klokken kan veroorzaken. Dit zou kunnen resulteren in slaapstoornissen, vermoeidheid en vermindering van de werkefficiëntie. Het verlichtingssysteem stelt hen echter in staat om de interne verlichting te bedienen via een mobiele telefoon-app.  Zo kunnen ze de lichten schakelen tussen slaap, werk, lichaamsbeweging en andere modi om ongemak tijdens de zes maanden durende ruimtevlucht te voorkomen. China lanceerde op 5 juni het ruimteschip Shenzhou-14. De bemanning heeft taken voltooid zoals het regelen van vracht, het testen van apparatuur en het uitvoeren van wetenschappelijke experimenten op het in aanbouw zijnde ruimtestation. .

VS CHINA

De NASA wil terug astronauten naar de maan sturen maar deze week werd tot tweemaal toe de lancering van de SLS-draagraket  afgebroken wegens een lek in de brandstoftank. De lancering werd zonder datum uitgesteld. De Chinese ruimtevaarders blijven nog tot december in het ruimtestation en zullen in oktober het dan nog te lanceren Mengtian lab toevoegen aan het station dat zo compleet wordt nadat in juli al het Wentian lab  werd toegevoegd.

Xinhua, Global Times, Het Laatste Nieuws

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *