Vijfjarenplan voor digitale economie

Tegen 2020 zou de digItale economie 10 % van het bnp moeten uitmaken; het aantal gezinnen met breedband van minstens 1GB/sec 60 miljoen moeten bedragen en 45% van de industriële ondernemingen verbonden zijn met internetplatformen voor de nijverheid. Dit staat in het 14-de vijfjarenplan.

Het 14-de vijfjarenplan voor de digitale economie dat dateert van 12 december raakte pas recentelijk bekend en omvat alles van communicatie tot e-commerce. Het document houdt een elftal hoofdstukken in. Tijdens de vijf jaar van 2021 tot 2025 zal China de digitale transformatie van zijn toeleveringsketen verbeteren, de lacunes in gegevens tussen verschillende industrieën en sociale groepen dichten, gegevensbronnen beter gebruiken en het bestuur van de digitale economie verbeteren, aldus  het document. Tegen 2025 moet het aandeel van de digitale economie in het bnp opgetrokken zijn van 7,8% in 2020 tot 10%. Ander doel is een vertienvoudiging van het aantal gezinnen met breedband aan minstens 1 GB/sec tot 60 miljoen. Ander doel is dat het aantal bedrijven dat verbonden is met industriële platformen toeneemt van 14,7% vorig jaar tot 400 miljoen in 2025.

China wil zijn fundamentele onderzoekscapaciteiten verbeteren op ‘strategische gebieden’ zoals sensoren, kwantuminformatie, communicatie, geïntegreerde schakelingen, sleutelsoftware, big data, kunstmatige intelligentie, blockchain en nieuwe materialen. Het land zal ook streven naar verbetering van de zelfvoorziening op het gebied van ‘basis hardware en -software, elektronische kerncomponenten, essentiële basismaterialen en productieapparatuur’ om de beveiliging van de toeleveringsketen in belangrijke industrieën zoals ‘5G, geïntegreerde schakelingen, nieuwe energievoertuigen, kunstmatige intelligentie’ te verbeteren, en het industriële internet’, aldus het plan. Het voorziet bijvoorbeeld nog dat het aandeel van de software en IT-dienstverlening groeit van 8200 miljard yuan nu tot14.000 miljard  in 2025 en dat de  digitale handel tijdens dezelfde periode toeneemt van 37.000 tot 46.000 miljard yuan.

Digitalisering van openbare diensten is ook een belangrijk onderwerp. Er zullen inspanningen worden geleverd om de efficiëntie van Internet Plus overheidsdiensten te verbeteren en ervoor te zorgen dat meer mensen profiteren van digitale sociale diensten. In het plan werd besloten om de bouw van slimme steden en digitale dorpen te bevorderen en  slimme parkeerplaatsen, slimme oplaadcentra en slimme vuilnisbakken zullen worden aangemoedigd in nieuw gebouwde woonwijken.

De ambities van Beijing hebben in de VS de vrees aangewakkerd dat het land zijn technologisch leiderschap zou verliezen aan China.  Het land bereidt dan ook de US Innovation and Competition Act voor. De senaat keurde het wetvoorstel al goed in juni terwijl het US House of Representatives er nog aan verder werkt.

Gov.cn, yahoo finance, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *