Plannen voor meer betaalbare seniorenzorg

China is van plan de seniorenzorg uit te breiden zowel door de verpleging te organiseren in de buurt als het aantal verpleegbedden te verhogen in de rust- en verzorgingstehuizen. Dit staat in een vijfjarenplan voor de openbare diensten

Om de levenskwaliteit van zijn senioren te verbeteren, zet China stappen om de verpleegkundige diensten voor hen betaalbaar te maken. Dit staat in het recent goedgekeurde 14-de vijfjarenplan voor de openbare diensten. Daarin zijn naast opvoeding, medische behandeling en verpleegdiensten voor ouderen en kinderen belangrijke punten.

Onderdirecteur Verpleegkunde bij het Ministerie van Burgerzaken Li Banghua zei op een persconferentie dat het plan systematisch de zorgdiensten bepaalt die de komende vier jaar zullen worden verbeterd. Het plan benadrukt dat het bestuur een sleutelrol zal spelen in het veilig stellen van het leven bij de armere bejaarden. Verzorgingshuizen en instellingen die verplegingsdiensten aanbieden, worden aangemoedigd om gratis diensten te verlenen aan ouderen met een laag inkomen of mensen met een ernstige handicap. De regering zal zich ook inspannen om betaalbare zorgdiensten aan te bieden door een voorstel voor een buurtnetwerk ter verpleging van ouderen uit te werken, met toegang tot de verpleging binnen 15 minuten. Privé bedrijven zullen aangemoedigd worden ook een rol te spelen en meer opleiding voor verpleegkundigen zal georganiseerd worden om tot gestandaardiseerde diensten te komen.

Li zei dat het ministerie zal doorgaan met het opstellen van een nationale lijst met verpleegkundige diensten en dit met nadruk op het verbeteren van betaalbare zorgdiensten en gezondheidszorg voor ouderen met een handicap.
Volgens het plan moeten rust- en verzorgingshuizen tegen 2025 55 procent van de bedden met verpleegfuncties hebben, een stijging van 17 % in vergelijking met 2020. Tegelijkertijd moeten alle landelijke buurtgemeenschappen zijn uitgerust met voorzieningen voor verpleegdiensten.

Het deel van de bevolking dat gedekt is door een pensioenverzekering zal van 90 procent in 2020 tegen 2025 tot 95 procent verbeterd zijn. Volgens het plan zullen tegen 2025 10 miljoen bedden beschikbaar worden. Tijdens het vorige vijfjarenplan bereikte het aantal RVTs in 2020 310.000 en het aantal bedden voor senioren verpleging steeg tot 8,24 miljoen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *