Vijfjarenplannen voor slim maakwerk, robotica en software

China heeft tezelfdertijd twee vijfjarenplannen voorgesteld. Wat slim maakwerk betreft moeten de grote fabrikanten hun digitalisatie beëindigd hebben tegen 2025. Qua robotisering streeft China naar een verdubbeling van de productie of een jaarlijkse groei van 20% en naar 3 tot 5 robotica zones. Ook een vijfjarenplan qua software en IT-diensten ligt voor.

Het ministerie van Industrie en IT heeft samen met nog 7 departementen een plan ontvouwd om het slim maakwerk te stimuleren. Tegen 2025 moet 70% van de grote fabrikanten gedigitaliseerd zijn. Tezelfdertijd voorziet het plan dat er 500 demonstratie projecten uitgebouwd worden. De tevredenheid over het concurrentie vermogen van de slimme maakwerk uitrusting en over nijverheidssoftware moet respectievelijk 70% en 50% overstijgen. Nu bedraagt de tevredenheidsgraad van slim maakwerk uitrusting 50%. Het plan belooft het onderzoek te versterken naar sleuteltechnologie, zoals KI, 5G, big data en edge computing.

Vergeleken met de VS, Duitsland en Japan ligt China qua slim maakwerk achter op het gebied van software en industriële infrastructuur, aldus directeur Zhang Xiaorong van het te Beijing gebaseerde Cutting-Edge Technology Research Institute. Deze zijn meestal afkomstig van buitenlandse merken aldus nog Zhang.

Robots

Vorige dinsdag heeft China  een vijfjarenplan voor de ontwikkeling van de robotindustrie voorgesteld. De kwaliteit van de robotten en onderdelen moet leidende internationale standaarden bereiken, zo wil het plan. Daartoe zullen 3 tot 5 robot nijverheidszones worden opgericht en gaat de sector jaarlijks met 20% groeien. Het toepassingsveld van de nijverheidsrobotten waarvan China 8 jaar aaneen de grootste verbruiker is, dekt momenteel 52 nijverheid categorieën. Toch telt China maar 49 robots per 10.000 werknemers. De top drie landen zijn Aziatisch: Zuid Korea staat eerste met 932/10000, Singapore 605/10.000 en derde staat Japan met 390. Duitsland (371) en Zweden (280) volgen

Dansende robot op expo

Software

China heeft eind vorige maand ook haar vijfjarenplan bekend gemaakt voor software en IT-diensten. Tegen 2025 zal de software-omzet van ondernemingen 14 biljoen yuan overschrijden met een gemiddelde jaarlijkse groei van meer dan 12%, zal het aantal industriële apps meer dan 1 miljoen bedragen, zullen 2-3 ‘open source’ gemeenschappen met internationale invloed en 20 grote Chinese softwareparken uitgebouwd worden. Het is eveneens de bedoeling om tegen dan 100 bedrijven te cultiveren waarvan de omzet 10 miljard overschrijdt. Het plan detailleert verder vier doeleinden, 8 speciale acties en 5 vrijwaringsmaatregelen. Al bij al zou de toegevoegde waarde van de kernsectoren in de digitale economie tegen 2025 10% van het bnp moeten bedragen terwijl dat in 2020 7,8% bedroeg.

Bronnen: Global Times, itdaily.be/

Tekst software plan: . https://www.fujian.gov.cn/english/news/202108/t20210809_5665713.htm

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *