Vogelreservaat verhoogt bewonersinkomen

Het Gaoligong vogelreservaat in Yunnan telt 520 verschillende vogels of 30% van het Chinese totaal. Sinds het dorp Sanhe in 2018 een vogelvallei voor toeristen heeft georganiseerd, zijn de inkomens in het dorp behoorlijk gestegen te beginnen maar niet enkel bij de gidsen.

Voigelvallei in Sanhe

Fotograaf Ren kon met de hulp van Mi Bosi vanuit een camouflage tent in het Gaoligong vogelreservaat makkelijk foto’s nemen van de vogels waarvan Mi de namen bezorgde. Gaoligong werd in 1992 toegevoegd tot het World Wildlife Fund’s List of Nature Reserves of International Importance I en in 2000 tot het UNESCO’s World Network of Biosphere Reserves. Het is de thuishaven van 520 soorten vogels of 30% van het landelijk totaal. Elk jaar bezoeken duizenden zoals Ren het vogelparadijs.
De natuur leidde gedurende generaties echter niet naar een decent leven. Vier jaar terug was Mi nog vrachtwagenchauffeur met lange werkuren. In 2018 besliste zijn dorp Sanhe te beginnen met vogeltoerisme. Mi werd gids en manager van een vogelkweek boerderij langs het water. Zijn diensten omvatten onder meer catering, accommodatie, cameraopstelling, rugzakvoorbereiding, tolken of vertalen en training. Tijdens het hoogseizoen van 2019 verdiende hij met 20.000 yuan even veel als vroeger tijdens het gehele jaar. Ook de inkomens van 45 andere gidsen in Sanhe stegen boven de armoedegrens.

Prefectuur

Het idee kwam van Zhang Chaojiang van de wetenschap en technologische dienst van de prefectuur. Een activiteit voor de vogel-watchers in het nabije Baihualing was na 2016 drie jaar op rij een succes.  DeSanhe bewoners waren na een bezoek aan Baihualing overtuigd van de mogelijkheden en beslisten in 2018 tot het opzetten van een ‘Bird Valley’  Zakenman Yuan Kaiyou zorgde voor de financiering van de activiteit in zijn dorp van oorsprong. De deelnemers zetten een systeem op waarbij een zeker aantal bezoekers werden toegewezen per lokale gids naar gelang de interesse. Een toerist spendeert makkelijk 200 tot 300 yuan per dag voor kamer, transport en andere dienste i.v.m. vogelkijken.

Tussen januari en september verwelkomde het dorp 4360 bezoekers waardoor 200.000 yuan werd verdiend. Door de toeristische boom verkochten ook wilde paddenstoelen, honing en geneeskunde kruiden beter. De mentaliteit van de bewoners is ook veranderd. Vogels worden nu beschouwd als een belangrijke bron van inkomen waar zorg moet worden voor gedragen. Momenteel zijn 1300 personen in het dorp betrokken bij de bescherming van de vogels. De prefectuur is van plan de ervaring te Sanhe uit te breiden naar andere dorpen onder Luzhang.

Beijing Review

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *