Vrachtmodule al aan ruimtestation gekoppeld

Nauwelijks twee uur na de lancering vanuit de Wenchang lanceerbasis is de Tianzhou 5 vrachtmodule gekoppeld aan het Tiangong ruimtestation. Bij de 5 ton wegende vracht behoren voeding, medisch materiaal, experimenten, schoonmaakmiddelen en 1400 kg bijkomende brandstof. Eind dit jaar worden de astronauten in het ruimtestation afgelost door een nieuwe bemanning.

Illustratie Global Times Disclaimer

China stuurde zaterdag om 10.03u het vracht ruimtevaarttuig Tianzhou-5 van op de Wenchang lanceersite in Hainan de lucht in met een Long March 7 draagraket. Nauwelijks twee uur later werd de vrachtmodule gekoppeld aan het ruimtestation. China benadrukt dat dit een record is dat zelfs sneller is dan de 3 uur van Soyuz17 die in 2020 gekoppeld werd aan het International Space Station. Verwacht wordt dat deze snelheid de nieuwe norm wordt die van pas kan komen bij reddingsoperaties. De ruimtestation taikonauten zijn overigens zondag de Tianzhou 5 al binnen gedrongen.

De Tianzhou 5 heeft de opdracht om taken uit te voeren, waaronder het leveren van voorraden voor taikonauten, het ondersteunen van de werking van het ruimtestation in de baan, het uitvoeren van ruimtegebaseerde experimenten en het implementeren van vracht- en voortstuwingsaanvulling voor het ruimtestation, zo vernam Global Times van de China Academy of Spacecraft Technology (CAST).

Inhoud

De Tianzhou-5 vervoert voorraden met een gewicht van zo’n 5 ton waaronder voedsel, medische materialen en schoonmaakproducten voor de taikonauten. Aan boord van het ruimtetuig bevinden zich ook reserve- en onderhoudsonderdelen voor de belangrijkste uitrusting van het ruimtestation, experimentele ladingen en 1400 kilogram aanvullende brandstof.

Het vrachtruimtevaartuig vervoert ook plantenzaden met een gewicht van ongeveer een kilogram, die een reeks gewassen zoals rijst, tarwe en likdoorns bestrijken voor experimenten met zaaien in de ruimte. Ze zullen later met het bemande ruimtevaartuig naar de aarde worden teruggebracht en vervolgens op aarde worden gekweekt voordat ze op de markt worden gebracht.

De Tianzhou-5 bevat eveneens experimentele ladingen.  Daarbij behoort de allereerste brandstofcel voor de ruimtevaart toepassing.  Die zal worden gebruikt om het eerste in-orbit-experiment met brandstofcellen uit te voeren om de prestaties te verifiëren en om te onderzoeken hoe de omgeving in de ruimte , inclusief microzwaartekracht, de prestaties zou beïnvloeden. Dergelijk onderzoek en studie kan volgens de CAST een stevige steun bieden voor de ontwikkeling van China’s bemande maansondemissies in de toekomst.

Aflossing

China was van plan de bouw van het Tiangong-ruimtestation te voltooien en het tijdens 2022 operationeel te maken. Om dat te bereiken waren zes ruimtelanceringen nodig – twee laboratoriummodules, Wentian en Mengtian, twee Tianzhou-vrachtruimtevaartuigen en twee Shenzhou bemande ruimtevaartuigen. China heeft vijf van de zes missies met volledig succes uitgevoerd. Volgens de China Manned Space Agency (CMSA) zal de Shenzhou 14 bemanning bezoek krijgen van de bemande Shenzhou-15 en de twee bemanningen met in totaal 6 ruimtevaarders zullen de eerste Chinese overdracht in de ruimte verwezenlijken. Normaal wordt de Shenzhou op  26 november de ruimte in gestuurd.

Global Times, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *