Vrijage tussen Saudi-Arabië en Hongkong & China

Hongkongs regeringsleider  John Lee bezocht in februari Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAR) waar voorakkoorden werden gesloten. Tijdens het tegenbezoek van de Saoedische topministers blijkt dat ze Hongkong zien als de brug naar China met zijn technologie die hun land kan omvormen volgens het Vision 2030 economisch plan.

ICT-minister Alswaha, John Lee en Economie/Planning minister Faisal Al-Ibrahim Foto SCMP Disclaimer

Het doel van John Lee bezoek aan Saoedi-Arabië en de VAR was duidelijk. Hij verkondigde dat Hongkong het one stop Belt & Road centrum is voor kapitaalopbouw en voor alle beroepsdiensten die ze nodig hebben om de Belt & Road toekomst te plannen, uit te bouwen en te beheren. Tijdens zijn bezoek aan Saoedi-Arabië tekende Hongkongs regeringsleider zes bilaterale akkoorden.  Daarbij behoorden een samenwerkingsakkoord tussen de beurs van Hongkong en de operator van de Saoedische beurs. John Lee beloofde ook dat Hongkong in september een Belt & Road top zal houden die voor het eerst aan het Midden-Oosten zal gewijd zijn.

Lee beklemtoonde nogmaals het belang van deze top bij de lancering van de Hongkong tak van de Saudi Arabia-China Entrepreneurs Association SCEA vorige week. Tijdens de gebeurtenis tekenden 11 hightech bedrijven uit Hongkong overeenkomsten met durfkapiaal firma eWTP Arabia Capital (eWTPA). 100 bedrijven waarbij Aramco, Alibaba, China Mobile en Tencent maken deel uit van SCEA. Directeur-generaal van SCEA en stichter van eWTPA Jerry Li zei ‘We streven ernaar om de leidende financiële en technologiebedrijven van Hongkong in staat te stellen een aanwezigheid in Saoedi-Arabië te vestigen, en zo bij te dragen aan de economische diversificatie van het land in overeenstemming met de Visie 2030 van Saoedi-Arabië’ en ‘ hopen ook de notering van bedrijven uit beide landen op de beurzen van Saoedi-Arabië en Hongkong te vergemakkelijken’ Kortom het positioneert zich als een brug die Chinese bedrijven en opkomende markten verbindt zoals het Midden-Oosten en Noord Afrika.

Brug

Lee met Saoedische zakenlui Foto: SCMP Disclaimer

Saudi-Arabië is van plan om de samenwerking met Hongkong te verdiepen en de stad te gebruiken als brug naar het vasteland van China voor de omvorming in het kader van het economische plan Vision 2030, bevestigde de minister die verantwoordelijk is voor de digitale infrastructuur van het koninkrijk. Belangrijke samenwerkingsgebieden met Hongkong zijn onder meer fintech, technologisch ondernemerschap en strategieën om financiering van durfkapitaal  aan te trekken, zei de Saoedische minister van Communicatie en Informatietechnologie Abdullah Al-Swaha.

Gezondheidswetenschappen en biotechnologie, het milieu, cloud computing, kunstmatige intelligentie (AI) – met name generatieve AI – en slimme steden zijn andere gebieden waarop het koninkrijk graag partnerschappen aangaat, zei hij. Minister Al Shawa is een voormalige CEO van Cisco Saoedi Arabië. Hij koos met opzet Hongkong als startpunt van zijn toer door China omdat hij een innovatiebrug wil bouwen om naar de toekomst te springen met een op innovatie gebaseerde economie.”

De ICT omvorming van ‘wereldklasse’ op het vasteland en in Hong Kong ‘is een succesverhaal dat Saoedi-Arabië graag repliceert en waarvoor het partnerschappen onderzoekt’, zei hij. ICT-ontwikkeling vereist een robuuste digitale infrastructuur, zoals een 5G-netwerk, dat Saoedi-Arabië graag van Chinese bedrijven wil betrekken, zelfs als Huawei en ZTE het doelwit zijn van Amerikaanse sancties . Voor Saoedi-Arabie is China ook een sleutelpartner bij de opleidingen voor het bijscholen van het koninkrijks 340.000 technologiemedewerkers, waardoor de technisch onderlegde bevolking in vijf jaar tijd zou  gaan verdubbelen aldus de minister.  Naast het technologisch aspect doen de monetaire autoriteiten in Hongkong er alles aan om kapitaal uit Saoedi-Arabie aan te trekken en speelt daarbij vooral in op de behoefte aan groene financieringsmiddelen. .

Ondernemingen

MOU Hongkong en Saoedische beurs Foto HKEX Disclaimer

Onder de 11 hightech bedrijven memorandums van overeenstemming met eWTPA hebben ondertekend, waren acht bedrijven uit Hongkongs wetenschapspark. Onder de 11 waren Aerosim (HK), bedrijf voor luchtvaarttraining en onderwijstechnologie, roboticabedrijf FJ Dynamics International, leverancier van digitale AI-oplossingen FreeD Group, kwantumfysica en onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf voor AI-geneesmiddelen XtalPi

.Hongkong prebab architectuurfirma Leigh & Orange is een firma die al kon profiteren door overeenkomsten in Saoedie Arabie en een op stapel staand in Qatar.  Hun snelle bouw in China tijdens  Covid biedt mogelijkheden voor ‘tijdelijke steden’ die uniek zijn in het Midden-Oosten voor jaarlijkse mega religieuze en commerciële evenementen. De regio ontbreekt gekwalificeerde bouwwerkers daartoe. Investeringsfirma Templewater voert onderhandelingen om de busvloten in Saoedi-Arabië emissievrij te maken en ook om de bus routes te hertekenen zodat verkeersopstoppingen verminderen.

Ook tekende de Hong Kong Trade Development Council en de Dubai Chambers een akkoord voor het opzetten van een kantoor in Hongkog, het vijfde in Azië. Dit jaar zal nog een delegatie van de Kamer Hongkong bezoeken. John Lee heeft ook verklaard dat discussies gestart zijn over een overeenkomst om de wederzijdse investeringsstromen te versterken.

Bron: South China Morning Post

.:

Print Friendly, PDF & Email