Waarom test Tianjin 14 miljoen mensen?

De overheid van de stad Tianjin is gisteren, zondag, begonnen met het testen van de hele bevolking (14 miljoen mensen) met nucleïnezuurtests.

Tianjin

De gemeentelijke centra voor ziektebestrijding en -preventie hebben in Tianjin lokaal overgedragen gevallen van COVID-19 door de Omicron-variant gemeld.

Variant van variant

Van de eerste twee gevallen, die zaterdagochtend werden gevonden, constateerden de diensten dat het om de VOC/Omicron-variant (BA.1-evolutietak) ging. Deze variant is niet dezelfde als die welke verantwoordelijk was voor de eerste Omicron-besmetting. Die werd op 13 december op het Chinese vasteland gemeld, en ze was door een reiziger uit Polen meegebracht, nog een verschil: dit keer is de besmetting lokaal. Uit de contact tracing (opsporing van contacten) is gebleken dat de twee patiënten geen reis hebben gemaakt naar andere Chinese provincies of het buitenland. Ook zijn ze niet in contact geweest met het eerste geïmporteerde geval van Omicron-besmetting op het Chinese vasteland.

Tianjin neemt geen risico

Eerder, op zaterdagavond, waren in Tianjin in totaal 20 lokaal overgedragen gevallen gemeld. Onder die mensen waren 15 leerlingen van basis- en middelbare scholen, 4 ouders en 1 werknemer van een naschoolse opvang. Daarbij waren 2 gevallen van besmetting met de nieuwe Omicron-variant: een meisje van 10 en de werknemer van de opvang. Naar de bron van de uitbraak wordt gezocht. Zhang Ying, onderdirecteur van de centra voor ziektebestrijding en -preventie, verwacht dat de stad meer gevallen te zien zal krijgen. Het is de bedoeling dat het testen van de hele bevolking niet langer dan 2 dagen duurt. Aan de mensen is gevraagd om intussen binnen te blijven. Pas als de uitslag van de test binnen is en als die negatief is zullen ze een groene code krijgen op de Covid-tracing app op hun smartphone. Die app is nodig om toegang te krijgen, onder andere tot het openbaar vervoer.

Context

Tianjin is een grote Chinese havenstad vlakbij de Chinese hoofdstad Beijing. De steden liggen op 150 km van elkaar en een hogesnelheidslijn overbrugt die afstand in minder dan een uur. Tianjin wordt met Beijing en provincie Hebei geïntegreerd tot een reusachtig cluster van economische, administratieve en culturele activiteiten die op elkaar afgestemd zijn. China houdt zich strikt aan de nultolerantie voor Covid-19, onder andere met het oog op de olympische winterspelen die op 4 februari in Beijing beginnen.

Tianjin
testen in Zhengzhou

Elders in China

In heel China is de overheid overigens bijzonder waakzaam voor de nieuwe opflakkeringen van COVID-19, zeker met het opduiken van de Omicron-variant. In de steden Xi’an en Yuzhou, respectievelijk 13 en 1,5 miljoen inwoners, waar van grotere uitbraken van COVID-19 sprake is, zijn lockdowns van kracht. In Zhengzhou wordt ook op grote schaal getest en de scholen zijn er sinds vandaag dicht. De drie genoemde steden bevinden zich in het centrum van China. Elke dag geeft de Nationale Commissie voor Gezondheidszorg het publiek de nodige informatie. Het recentste rapport bevat de volgende betekenisvolle cijfers: er waren de afgelopen dagen in heel China 97 nieuwe lokale besmettingen. Op zondag was daar een precisering bij: 73 nieuwe besmettingen afkomstig uit het buitenland. Er waren ook 46 besmettingen zonder symptomen, allemaal ‘geïmporteerd’.

Tianjin
Vaccinatie november 2021, Tianjin. Chinezen zijn ervan bewust dat vaccinatie een goed middel is tegen COVID-19, maar ook slechts 1 naast de andere maatregelen

One virus, two systems

Gedurende de beide jaren van de pandemie heeft China met zijn 1.400 miljoen inwoners 103.619 besmettingsgevallen gehad. Daarbij zijn 4.636 mensen overleden, de overgrote meerderheid in het begin van 2020. Al maandenlang zijn er geen nieuwe overlijdens bijgekomen. In heel 2021 waren er in China 2 overlijdens ten gevolge van COVID-19. Er liggen nu nog 3.392 patiënten voor COVID-19 in het ziekenhuis. Een vergelijking met andere landen levert opzienbarende vaststellingen op (zie https://srv1.worldometers.info/coronavirus/#countries). India, het grote buurland van China, dat ook een bevolking van 1.400 miljoen inwoners heeft, telt 35 miljoen besmettingen en meer dan 483.000 doden. De VS, de militair en economisch machtigste staat ter wereld, met 333 miljoen inwoners, telt 61 miljoen besmettingen en 859.000 doden. Gezien deze rampzalige resultaten en de huidige COVID-19 crisissen in de westerse maatschappijen (steeds weer nieuwe golven, anti-vaccinbewegingen, inconsequent en aarzelend beleid, wanhoop) blijft het onbegrijpelijk dat grote media opnieuw minachtend neerkijken op de Chinese aanpak. En ongelooflijk maar waar: de Amerikaanse en Europese overheden blijken niet in staat systematisch de best practices over te nemen van de Volksrepubliek (of van andere landen die het ook niet slecht doen, zoals Zuid-Korea of Nieuw- Zeeland).

Bronnen: China Daily, Guardian, Friends of Socialist China, liberationnews.org

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *