Wandagroep wil wedijveren met Hollywood

Bij de opening van bioscoop- en ontspanningscomplex in miljoenenstad Wuhan zei Wandabaas Wang Jianlin meer toeristisch-culturele zones te willen oprichten die kunnen concurreren met de Disney-pretparken. Op het vlak van programmering werd: “The Han Show” opgevoerd die geleid wordt door de Italiaanse Belg Franco Dragone.

wuhanculpac

Buitenzicht film pretpark

Vastgoedtycoon Wang Jianlin werd door de succesvolle beursgang van Dalian Wanda Commercial Properties in Hongkong terug China’s rijkste nadat Jack Ma door zijn beursnotering in de VS deze titel had afgenomen. Omdat Wang aanvoelt dat het vastgoed in China wellicht zijn beste tijd gehad heeft, gooit hij het voortaan meer over de culturele en toeristische boeg en daar ontbreekt het zeker niet aan ambitie. In 2012 kocht hij voor $ 2,6 miljard de in de VS genoteerde filmmaatschappij AMC en onderhandelt nu voor een aandeel in de filmstudio Lions Gate Entertainment. Wang vertelde Bloomberg dat hij tegen 2020 20 % van de globale filmmarkt in handen wil hebben en een globale omzet van 600 miljard yuan waarvan hij hoopt dat 30% in het buitenland gerealiseerd kan worden.

Wang_Jianlin

CEO Wang Jianlin

In het kader van deze omvorming lanceerde hij ook het plan “cultural tourism city” dat complexen wil bouwen voor toerisme, ontspanning, winkels, eten e.a. Bedoeling is te wedijveren met de Disneyland pretparken  in Hongkong en Shanghai. Om te wedijveren met Hong Kong Disneyland investeert Wanda 50 miljard yuan om in Guangzhou een Wanda City uit de grond te stampen. Hiermee wil hij bewijzen dat zij die denken dat wat buitenlands is beter is,  ongelijk hebben. De groep is van plan nog meer dan 200 miljard yuan te besteden in themaparken in open lucht, indoor skiplaatsen, aquariums en kinderpretparken. Naast Guangzhou zou ook in Wuxi een themapark komen dat wil concurreren met Disneyland in Shanghai. In totaal heeft de groep plannen voor 13 grote pretparken gedurende de komende 3 jaar en daaronder bevindt zich een filmstudio- en dito complex in Qingdao dat in 2017 een filmfestival onthaalt. Tenslotte zijn er nog plannen voor 200 kleinere “Baby King” themaparken voor kleine kinderen. Als het lukt wil Wang ook in de VS pretparken openen.

Wuhan

wuhanculpa2

Binnenzicht filmpark

Tegen deze achtergrond situeren zich de twee initiatieven die dit weekend te Wuhan met zijn 10 miljoen inwoners ingehuldigd werden, namelijk het Wanda Movie Park en The Han Show. Volgens vicevoorzitter Tang Jun van de Beijing Wanda Cultural Industry Group is het de bedoeling om cultuur te combineren met hightech. Tang wil Wuhan een nieuw imago aanmeten. Daartoe worden de film- en themapark installaties aangevuld met de Han Straat: een district voor winkelen, eten en ontspanning dat sinds de opening in september dagelijks 300.000 personen trekt. De straat is omgeven door flats waarvan gehoopt wordt dat die het project helpen uit de kosten te komen en ook door het vijfsterrenhotel Wanda Reign dat vlak naast het Han Show Theatre is gebouwd.

Frdragone

F. Dragone

Het Wanda Movie Park van de overleden Britse architect Fisher dat 4,2 miljard kost, wil ‘s werelds grootste indoor film park zijn: de 100.000 m2 bevat 6 hightech attracties zoals het grootste drie dimensioneel scherm en ook ’s werelds eerste “3D interactieve filmuitrusting”. Gasten konden ook al een rit maken met de Air flight simulator die door de spectaculaire sites van de provincie heen vliegt. Een andere geopende attractie is het “3D Journey to the West” rit/spel. Alles bijeen kunnen 8000 bezoekers tezelfdertijd binnen.  Wanda investeerde 7 miljard yuan in de 2 initiatieven en verwacht hieruit 1,5 tot 2 miljard inkomen jaarlijks. The Han Show vindt plaats in een theater in de vorm van een lantaarn en de show is ontworpen door de Italiaanse Belg Franco Dragone. Hij leidde jarenlang “Le Cirque du Soleil” en kreeg een eredoctoraat van de Universiteit van Antwerpen. Hij had succes in Las Vegas en nadien in Macao met de show The House of Dancing Water.

hanshow

Show met 3 LED-panelen

In de Han show wil Dragone tot uitdrukking brengen hoe Chinese jongelui aankijken tegen de toekomst. De 95-koppige cast vertelt een verhaal van twee tieners die gescheiden worden door de ons omringende machines, technologie en beeldschermen. Drie gigantische led-schermen van 75 vierkante meter maken volgens Dragone directe sfeerwisselingen mogelijk. Hij verklaart “niet genoeg te hebben aan zeven levens om de grootsheid van het land te vatten”, maar probeert een taal te vinden die iedereen aanspreekt.  De Waalse minister van Economie Jean-Claude Marcourt (PS) en gemeenschapsminister van Cultuur Joëlle Milquet (cdH) waren aanwezig, naast meer dan 250 Chinese journalisten. Het permanente waterspektakel wordt tien keer per week opgevoerd. Een Belgische programmatie tussen de Chinese en de Amerikaanse droom, als het ware. De tickets voor de komende 6 maanden zijn echter uitverkocht. Voorzitter Cesar Mamon van de International Associations of Amusement parks and Attractions die deze show ‘s werelds beste vond, staat blijkbaar niet alleen.
Bronnen: SCMP, China Daily, variety.com, architecture.stufish.com, Metro
Zie ook de trailer van de Han show

Print Friendly, PDF & Email

4 comments for “Wandagroep wil wedijveren met Hollywood

 1. Dit artikel is voor mij de druppel die over de rand gaat.
  Ik heb altijd gedacht dat Chinasquare socialistische uitgangspunten er op na hield.
  Maar de artikelen die ik lees zijn kapitalistisch van uitgangspunt en vaak ontberen ze kritische zin. Ik lees staats-gedomnineerde visies, zonder respect voor de werkende klasse.
  Ik zou graag zien dat ChinaSquare de socialistische beginselen terug invoerde in het publicitaire debat.

 2. onze vriendschap met China impliceert dat we sympathiek staan tegenover het “socialisme met Chinese karakteristieken” : daarbij hoort overwegend gemeenschapseigendom, maar ook een flinke scheut prive-eigendom die op voet van gelijkheid moeten kunnen wedijveren. Dat Wanda wil concurreren met Hollywood schrijft zich in in deze concurrentie: of dit zo gezond is, zal wel voorwerp uitmaken van discussie. Feit is toch dat het opgevoerde spektakel van F. Dragone meestal kwalitatief als hoogstaand wordt ervaren

 3. De geschiedenis van de mensheid is een beschrijving van gebeurtenissen van de elite, niet van de “werkende klasse”. Het was zo en het zal waarschijnlijk zo blijven.
  Toch vind ik de mening van Huub terecht dat er te weinig niet-officiële standpunten worden gegeven. Het ligt waarschijnlijk niet aan de redactie zelf, maar gewoon aan het feit dat er hierover weinig bruikbaar bronmateriaal is. 95% van de onderwerpen betreft gebeurtenissen van de elite die slechts 5% uitmaken van de totale bevolking. Sociale media doen het misschien iets beter, maar ook zij vertegenwoordigen hooguit 20% van de totale bevolking…
  (De bovenvermelde percentages zijn naar eigen gevoel gebruikt en zijn niet gebaseerd op enige basis.)

 4. Laten we eerlijk zijn, deze site oogt als het oosterse equivalent van Forbes en The Economist. Het zou de beheerders aan het denken moeten zetten, niet alleen over de content maar ook over het door hun verheerlijkte “socialisme met Chinese karakteristieken”.
  Fijne jaarwisseling!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *