Wang Lijun veroordeeld tot 15 jaar

Wang Lijun, de voormalige politiechef van Chongqing, die de moord door een echtgenote van een CPC-leider en andere wantoestanden uit de doofpot haalde, is tot 15 jaar veroordeeld voor de misstappen die hij zelf beging. Wang kreeg een milde straf voor zijn poging om naar het Westen over te lopen, zijn machtsmisbruik en het aannemen van steekpenningen.
Wang kreeg van het hof van Chengdu (de stad waar hij een dag lang zijn heil zocht in het consulaat van de VS) verschillende gevangenisstraffen. Omdat hij de wet uit eigenbelang had overtreden zou hij zeven jaar moeten zitten. Voor het feit dat hij overwoog om over te lopen zou hij twee jaar krijgen en 1 jaar ontneming van zijn politieke rechten. Daarbij kwamen: twee jaar voor machtsmisbruik en negen jaar voor corruptie. Hij werd schuldig bevonden op elk punt en dat hij als belangrijke en machtige functionaris ernstige overtredingen had begaan zorgt voor verzwarende omstandigheden. Het gerechtshof  heeft echter ook rekening gehouden met zwaarwegende verzachtende omstandigheden: Wang heeft zichzelf aangegeven, spijt getoond en vooral: meegewerkt aan het onthullen van de moord begaan door Gu Kailai en aan het heropenen van het onderzoek in die zaak. Ten slotte heeft de voormalige medewerker van Bo Xilai ook andere misdaden en wantoestanden in Chongqing bekendgemaakt. Door dat alles kon het gerecht de straf milderen. De verschillende termijnen zijn nu gecombineerd tot in totaal 15 jaar cel en 1 jaar politieke rechteloosheid. Wang gaat niet in beroep.
Een belangrijke vraag is in welke mate de ‘andere misdaden en wantoestanden in Chongqing’ die Wang heeft uitgebracht Bo Xilai zullen worden aangerekend. De ontslagen politieke leider van de stadsprovincie  Chongqing, die in de running was voor een plaats in de allerhoogste afdeling van de partij, is tot nog toe alleen zijn functies afgenomen. Hij is nog steeds partijlid. Zeker is alleen dat Bo het voorwerp is van een disciplinair onderzoek binnen de organisatie. Het is mogelijk dat bepaalde onthullingen van Wang leiden tot een gerechtelijke vervolging van zijn vroegere baas.
Bronnen Xinhua en SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

2 comments for “Wang Lijun veroordeeld tot 15 jaar

  1. boowser
    24 September 2012 at 17:28

    als iemand betrokken is bij een moord door handelingen van een ondergeschikte in combo met de echtgenote, is een disciplinair onderzoek vanuit de Partij een farce. Ik denk ook aan de oproepen van premier Wen om van China een land te maken waar de wet regeert. En dan denk ik an de verschrikkelijk strenge straffen die worden uitgedeeld aan dissidenten, die staan in geen enkele verhouding.

  2. 24 September 2012 at 18:01

    Ik ben het met boowser eens dat de combinatie van partijrechtspraak en burgerlijke rechtspraak vragen oproept qua gelijke behandeling van verdachten. Dit systeem is historisch gegroeid in de tijd toen het Chinese rechtstelsel nog embryonair was en zal allicht ook wel weer verdwijnen bij de verdere uitbouw van een volledige rechtsstaat. Anderszijds moeten we niet te vlug besluiten dat Bo zal wegkomen met een disciplinair partijonderzoek alleen; dat is vooral speculatie in de Westerse media. Persoonlijk schat ik in dat Bo wel degelijk voor een gewone rechtbank zal komen, maar dat men zijn zaak grondig voorbereidt omdat de man door zijn sociale politiek in Chongqing nog over veel politiek krediet beschikt.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar