Waslijst met duizend PP-partnerschappen voorgesteld

De topplanner  heeft een lijst gepubliceerd met meer dan 1000 projecten waarbij de privésector wordt uitgenodigd deel te nemen aan infrastructuurwerken. Ook in de bouw van sociale huisvesting zal met dit publiek-private partnerschap (PPP) worden gewerkt. Ondertussen lanceerde vastgoedgroep Greenland samen met de China Construction Bank een fonds voor metrobouw met 100 miljard yuan in kas.

City interchangeDe Chinese topplanner de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie heeft een lijst van 1.043 PPP-projecten publiek gemaakt waarvan de aanleg in totaal 1970 miljard yuan vereist. De privésector wordt nu uitgenodigd om mee te investeren in het bekostigen, het bouwen en de werking van de betrokken projecten. Op de lijst staat bijvoorbeeld de aanleg van 2 metrolijnen in Hangzhou voor 51 miljard en de bouw van een ziekenhuis van 6,4 miljard in Urumqi. Voorts zijn er nog 3 metroprojecten in Beijing, 7 projecten van waterhuishouding in Sichuan en ook metro & HST-projecten in Shandong.
De topplanner gebruikt vooral in de infrastructuur het PPP-model als een middel om de investeringskosten niet enkel op de schouders van de regering te leggen. Bedoeling naast het stimuleren van economische groei, is ook naar de lokale besturen een signaal te sturen dat deze manier van samenwerken gestimuleerd wordt. Overigens zei het ministerie van Financiën vorige week dat de invoerheffingen op cosmetica, schoenen en kledij gemiddeld met de helft zullen dalen om het binnenlands verbruik te doen toenemen.

 Volkshuisvesting

sochuisvt5Gezien China niet beschikt over de sociale woningbouwmaatschappijen zoals wij die kennen, wordt het PPP-model ook gehanteerd voor de bouw van volkshuisvesting. De regering heeft daarover een richtlijn uitgevaardigd die privéondernemingen aanmoedigt om huurwoningen voor minder gegoeden te bouwen in samenwerking met lokale besturen. Deze vennootschappen mogen zowel de financiering en de werking uitvoeren terwijl de besturen zullen focussen op supervisie. De lokale besturen worden opgeroepen om al dit jaar te starten met PPP-projecten in volkshuisvesting. Door het tekenen van contracten met de vennootschappen zijn deze verzekerd van politieke steun en van de opbrengst door de huurgelden.

Fonds

metropekVastgoedgigant Greenland Holding heeft samen met de China Construction Bank en nog andere partners een metrofonds opgericht met 100 miljard yuan aan middelen. Doel is de bouw van voor 300 miljard metrolijnen in de hand te werken aldus Greenland voorzitter Zhang Yuliang. Verwacht wordt dat het aantal steden met een metro tegen 2020 50 bedraagt en dit met een totaal aan 6000 km lijnen. In de eerste fase stelt het fonds 24 miljard beschikbaar. Het Fonds geldt volgens Greenland als een voorbeeld van PPP-samenwerking.
 

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar