Xi in Taiyuan : ‘Groene ontwikkeling blijft noodzakelijk’

Tijdens zijn bezoek aan Taiyuan heeft president Xi Jinping de vooruitgang gezien in de controle van de Fenhe rivier, de levensader van de provincie. Xi beklemtoonde dat in de toekomst een groene ontwikkeling noodzakelijk blijft.

Xi bezoekt organische boederij

Xi Jinping bracht afgelopen week een bezoek aan de steenkoolrijke provincie Shanxi en haar hoofdstad Taiyuan. Hij bezocht er milieubeschermingswerk van de Fenhe rivier. Deze is met een lengte van 716 km de grootste bijrivier van de Gele rivier en vloeit door zes steden en diverse kantons. Al tijdens zijn inspectiebezoek in 2017 beklemtoonde Xi dat de hoeveelheid water in de rivier verhoogd moest worden, de waterkwaliteit verbeterd en ook het landschap verfraaid want de koolmijnen zorgden voor een grauw landschap. Als gevolg daarvan lanceerde Taiyuan een omvangrijk waterzuiveringsproject voor zijn 9 rivieren en voltooide dit in 2018. Met meer dan 20 soorten planten voor ecologische zuivering ontstonden groene bermen aan de oevers van de negen rivieren. Xi beklemtoonde dinsdag dat de behandeling van de rivier niet enkel noodzakelijk is voor de milieubescherming en de economische ontwikkeling van Shanxi maar ook voor het geschiedkundige en cultureel erfgoed van de provincie.

Terwijl China na de epidemie terug aan het werk gegaan is, bevestigden Xi’s opmerkingen de vastberadenheid van het land om een groen ontwikkelingspad te volgen en de nationale strategie van een kwaliteitsvolle ontwikkeling. De oude manier om het milieu op te offeren voor economische ontwikkeling is uit den boze. Ook toen Xi te Kunming het natte natuurgebied rond het Dianchimeer bezocht, legde hij eenzelfde klemtoon. Eens was het Dianchimeer een van het meest vervuilde meer in China, maar na jaren inspanningen voor het behoud verbeterde de toestand. De steenkoolrijke provincie Shanxi heeft vorig jaar haar steenkoolproductie verlaagd met 27 miljoen ton en bleef nochtans groeien met meer dan het gemiddelde. Ook in 2019 plantte de provincie 347.333 ha bomen en het grondwater van de Fenhe bleef stijgen.

Milieuprojecten

Xi begroet toeristen aan de Yungang grotten te Datong

In het opdrijven van maatregelen ter bescherming van het milieu en voor een kwaliteitsvolle ontwikkeling, vallen diverse maatregelen en projecten op. In april heeft het Ministerie van Watervoorraden en dat van Financiën een eerste reeks van 55 pilot kantons bekend gemaakt die hun rurale watersystemen zullen verbeteren. De regering trekt voor dit en komend jaar 2,5 miljard yuan uit om deze rurale watervervuiling tegen te gaan.

Tezelfdertijd heeft het ministerie van Leefmilieu een richtlijn uitgevaardigd dat de lokale regeringen aanmaant om 114 grote ecologische projecten te hervatten na de Covid-19 crisis. Deze projecten vergen een totale investering van 251 miljard yuan.

Om de bedrijven te stimuleren op weg naar een groene ontwikkeling heeft China in december laatstleden aangekondigd een speciaal groen investeringsfonds in het leven te willen roepen. De groene financiën van het land zagen recentelijk een sterke vooruitgang. In 2019 gaf China volgens Bloomberg voor 30 miljard groene obligaties uit en daarmee staat het tweede wereldwijd.

Vermelden we nog dat Xi bij zijn bezoek een organische boerderij bezocht die daglelies cultiveert, een staalfabriek, het dorp Fancheng en tenslotte de Yungang grotten te Datong.

Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar