Xi Jinping inspecteerde Guangdong

Voor en na het openen van de brug over de Parelrivier heeft president Xi Jinping tijdens een inspectieronde de provincie Guangdong bezocht. De boodschap was duidelijk: enkel verdere hervormingen en de politiek van open deur zijn het gepaste antwoord op het ogenblik dat de Chinese economie van buiten uit onder druk staat.

In zone voor Traditionele Chinese Geneeskunde

Naast het openen van de brug dinsdag heeft Xi Jinping een inspectietocht gebracht aan Guangdong. De provincie staat al veertig jaar voorop in de politiek van hervormingen en open deur. Het was overigens de vader van president Xi Xi Zhongxun die in Guangdong mede aan de wieg er van stond. Xi Jinping bezocht plaatsen als Zhuhai, Qingyuan, Shenzhen en Guangzhou waar hij zich informeerde over hoe de principes van het laatste partijcongres er worden toegepast.

Maandagnamiddag bezocht Xi een industriezone voor traditionele Chinese geneeskunde in de Hengqin nieuwe zone te Zhuhai. Hij pleitte er voor een betere samenwerking tussen ondernemingen, universiteiten en onderzoeksinstituten om de industrialisatie, modernisering en de globalisering van de traditionele Chinese geneeskunde in de hand te werken. Hij vroeg ook meer politieke ondersteuning voor het verdiepen van de samenwerking tussen Hengqin en Macao zodat de economie van Macao levendiger wordt.

Bij Gree

Later in de namiddag bezocht hij de fabrikant van huishoudtoestellen Gree Electric Appliances. Gree vervaardigde oorspronkelijk voornamelijk airco’s maar probeert zich ook te diversifiëren op domeinen zoals elektrische voertuigen en halfgeleiders. Xi beklemtoonde er dat het geavanceerd maakwerk een sleutelsector is van de economie en hij benadrukte eveneens het belang van onafhankelijke innovatie.

In e-commerce zone

Dinsdagnamiddag inspecteerde de president een e-commerce zone in de stad Qingyuan in Noord Guangdong. Hij vond de onevenwichtige ontwikkeling tussen stedelijke en rurale gebieden de voornaamste uitdaging waar de ontwikkeling van Guangdong voor staat. Nog in Noord Guangdong inspecteerde Xi in het dorp Lianzhang te Lianjangkou (Yingde) een post voor openbare diensten waar bij uitleg kreeg over de versterking van partijorganen, de armoedebestrijding en over de openbare dienstverlening voor de dorpelingen. Hij praatte met de arbeiders van een werkplaats en vond de industriële ontwikkeling de beste manier om aan de armoede te ontsnappen. ‘Niemand mag achterblijven op de weg van de armoedebestrijding en op weg naar gematigde voorspoed’.

Bij bewoners Lianjiangkou

Woensdagmorgen bezocht hij te Shenzhen een tentoonstelling over de veertigste verjaardag van de hervormingen en de open deur politiek. De president en partijleider vond daarbij dat het geluk van het volk het criterium moet zijn om de resultaten van deze politiek te beoordelen want de vruchten er van moeten het brede publiek ten goede komen.

Expo 40 jaar hervormingen

Daarna waren de Qianhai– en Shekouzone in de Pilot vrijhandelszone van Guangdong aan de beurt. Xi riep op tot meer innovatieve hervormingen die elders gedupliceerd kunnen worden. De president spoorde Shenzhen en Hongkong eveneens aan tot verdere samenwerking zodat de ontwikkeling van het gebied van de Grote Baai Guangdong-Hong Kong-Macao vooruit gaat. Tegen de middag kwam hij aan in een buurt te Shenzhen waar hij onderricht werd over de verhouding tussen openbare dienstverlening, partijopbouw en de buurtadministratie.

In Xiguan buurt

Woensdagnamiddag ging het dan naar de provinciale hoofdstad Guangzhou waar hij de oude Xiguanbuurt bezocht en de Jinan Universiteit. Na een werkrapport over de stadsplanning wees Xi op het belang van de bescherming van het cultureel erfgoed en van de lokale kenmerken in de stadsplanning. Hij sprak ook met studenten van Hongkong, Macao, Taiwan en met overzeese Chinezen.

Gedurende een bezoek aan de Guangzhou Mino Automotive Equipment Co erkende Xi dat de privésector een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de Chinese economische groei en dat de sector een mooie toekomst heeft. Hij beloofde dat de politiek van het centraal comité ter ondersteuning van de KMO’s/MKB’s niet zal veranderen. Kortom tijdens zijn bezoek kwamen zowat de meest belangrijke thema’s aan bod ter uitvoering van de partijpolitiek in Guangdong. De president benadrukte meermaals dat het heil van China enkel ligt in het doortrekken van de politiek van hervormingen en open deur.

Bron: Xinhua, SCMP, Week in China

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *