Zijderoutes krijgen groene populierengordel

In samenwerking met milieu Ngo’s hebben 180 afgevaardigden uit 20 landen op een vergadering in Gansu beslist om gordels langs de zijderoute groener te maken door populieren. De gordels vertrekken vanuit het noordwesten van China en verbinden landen in centraal en westelijk Azië.

De bijeenkomst van de 180 afgevaardigden uit de 20 landen vond plaats te Wuwei in Gansu op uitnodiging van het International Forum on Public Cooperation for Ecological Remediation. De aanwezigen werden toegesproken door Pradeep Monga van de UNCCD United Nations Convention to combat desertification. Hij riep op tot effectieve allianties en partnerschap tussen regeringen, internationale organisaties, academische instellingen, Ngo’s, burgerorganisaties en ondernemers om actie te ondernemen, tegen gronderosie, armoede en waterschaarste.

Het Forum werd onder meer georganiseerd door de China Green Foundation, het China NGO Network for International Exchanges en het International Forestry Cooperation Center van de National Forestry and Grassland Administration. Ze gaan een samenwerkend partnerschap aan dat langs de zijderoute Populus euphratica-bomen zal planten alias woestijn populieren. De gordels zullen in het Chinese noordwesten beginnen en zich uitstrekken tot landen als Pakistan, Kazachstan, Iran en Turkije.

Forum te Wuwei (Gansu)

61% van de 648.000 ha populierenwouden bevinden zich in China. Het populierenbos in Hotan is 31.840 ha groot en brengt jaarlijks 100 miljoen dollar op. In de Binnen-Mongoolse banier Ejin trokken deze bossen in 2015 1,1 miljoen toeristen aan wat 1,4 miljard yuan opbracht. Zowel de openbare als de privésector worden uitgenodigd deel te nemen aan de bebossing.

Tijdens het Forum werd nog aangekondigd dat een internationaal Fonds wordt opgericht om een meer groenere economie te stimuleren in de landen van het zgn. ‘Belt& Road Initiative’. Assistantsecretaris Liu Zhenmin van het Departement Economic and social affairs bij de UN zei nog dat China al resultaten haalde in de strijd tegen woestijnvorming en voor het herstel en weer aanleggen van bossen. Hij hoopte dat door het Forum en de samenwerking China beter zijn ervaringen kan delen met burgerorganisaties uit andere landen.

China Daily; dailypakistan.com.pk, www.unccd.int

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *