6,5 miljoen sociale huurwoningen gepland

In het vijfjarenplan tot 2025 is de bouw van 6,5 miljoen sociale huurwoningen voorzien. Dat past in de doelstelling van meer sociale gelijkheid.

Het ministerie van woningbouw en stedelijk/rurale ontwikkeling plant 6,5 miljoen nieuwe sociale huurwoningen tegen 2025. Die komen in 40 grote steden. Dat is bekend gemaakt op een persconferentie.

Die nieuwe sociale woningen zullen meer dan een kwart van de geplande 15 miljoen nieuwe woningen in de steden uitmaken. Ze zijn bedoeld voor jonge koppels en nieuwkomers in de stad, zodat er ongeveer 13 miljoen mensen in kunnen leven. In 2021 werden al 930.000 eenheden gebouwd.

De prijzen van woningen in de Chinese steden stijgen al meer dan twintig jaar voortdurend. Dit komt onder meer door de hoge grondprijzen. Veel nieuwgebouwde woningen worden gekocht door stedelingen als belegging. Die appartementen zijn niet afgewerkt, worden niet verhuurd en blijven jaren als spookappartement staan tot de eigenaar ze met winst doorverkoopt aan iemand die ze afwerkt en er gaat wonen. Deze woningen zijn echter onbetaalbaar voor veel jonge koppels of voor migranten van het platteland die zich in de stad willen vestigen.

‘Huizen zijn om in te wonen’

Al op het congres van de communistische partij in 2017 werd gesteld dat huizen dienen om in te wonen, niet om in te speculeren. Zorgen dat ook de armere Chinezen in de stad aan een fatsoenlijke woning geraken is een belangrijk onderdeel van het streven naar ‘gemeenschappelijke welvaart’, dat sinds vorig jaar door de communistische partij meer prominent voorop gesteld wordt. Daarom gaat het ministerie nu zorgen dat er voldoende sociale huurwoningen gebouwd worden. En de huurprijzen zullen begrensd worden.

Naast de sociale huurmarkt bestaan er ook verschillende programma’s voor sociale koopwoningen. Vastgoedpromotoren zijn verplicht in hun projecten een zeker percentage van goedkopere woningen te voorzien. Tijdens het vijfjarenplan 2011-2015 bouwde de overheid 36 miljoen goedkope woningen. Maar op de persconferentie vertelde de woordvoerder van het ministerie dat men nu de de huurmarkt wil ontwikkelen om tot een gezonder aanbod aan woningen te komen. Er zijn immers nog te veel Chinezen voor wie ook een sociale koopwoning nog te duur is.

Er is niet bekend gemaakt wie de sociale huurwoningen zal bouwen, de overheid of de privésector.
In juni 2021 riep de regering bedrijven op om deel te nemen aan de overheidsprogramma’s voor sociale huurwoningen. Er is ook steun voor het ombouwen van leegstaande handels- of industriële panden tot zulke woningen. Op lokaal vlak hebben overheden initiatieven genomen om voor sommige projecten de bouwkosten te verlagen, bijvoorbeeld door bouwgrond goedkoper te verkopen, gemakkelijker krediet te verschaffen of vrijstelling van belasting te verlenen.

Bronnen: Caixin, Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *