Chinese ambassadeur bij de EU waarschuwt Europese Unie

De Chinese minister Zhang Ming, ambassadeur bij de EU-missie, heeft de EU gewaarschuwd dat indien de Unie beperkende maatregelen uitvaardigt tegen China dit toekomstige Chinese investeerders zal afschrikken. Hij verklaarde dit tijdens een exclusief gesprek met de Financial Times waarin hij nog andere pijnpunten in de relatie aankaartte.

Zhang Ming is sinds 2017 ambassadeur bij de EU-missie. Voordien was hij directeur op het ministerie van Buitenlandse zaken en nadien viceminister. De Financial Times had voor kerstmis een exclusief onderhoud met hem. Hoofdstelling was dat de EU dreigt in eigen voet te snijden als ze een politiek zou voeren die de toegang van Chinese firma’s tot de Europese markten zou beperken. Dit zou Chinese investeerders immers afschrikken en zo de eigen ruiten ingooien. Zhang Ming zei dat plannen om beperkingen in te stellen op buitenlands bedrijfseigendom, handelsmogelijkheden en 5G technologie dreigen een tegenreactie te veroorzaken van verontruste ondernemers.

De ambassadeur zei dat de EU-landen internationale samenwerking nodig hebben en vrije markten. Anders wordt het een ramp voor hen, waarschuwde hij. Zhang hoopt dat de EU de principes hoog houdt van multilateralisme en vrijhandel evenals de principes van openheid, billijkheid, gerechtigheid en non-discriminatie. ”

Zhang Ming (ambassade)

De ambassadeur verklaarde dat het verharden van de EU-houding al een zekere invloed had op Chinese investeringen in de EU. ‘Vermelden we hierbij de cijfers van Ernst & Young volgens wie de Chinese investeringen in de EU tijdens het eerste semester met 84% verminderden. Kapitaal is erg gevoelig en in sommige gevallen zelfs laf’, aldus de Chinese zaakgelastigde van de financiële krant.

Verwacht wordt dat de Unie in januari naar buiten komt met strenge veiligheidsvoorwaarden voor 5G-bedrijven. De EU is ook van plan om buitenlandse investeringen beter te screenen op buitenlandse investeringen waarbij vooral gelet zou worden of de bedrijven die de Europese markt betreden hun gunstige prijzen niet te danken hebben aan staatssteun.

Cruciaal jaar?

Diplomaten menen dat 2020 een cruciaal jaar wordt in de verhouding EU en China. Zo komt er een aparte top in Duitsland met president Xi Jinping en de EU-landen. Zhang repliceerde ook op uitlatingen van EU-top handelsvertegenwoordiger Sabine Weyand als zouden de onderhandelingen over een investeringsverdrag te traag verlopen. Van EU-zijde bestaat de indruk dat de Chinese toponderhandelaars al hun energie hebben besteed aan een handelsovereenkomst met de VS. Bijgevolg vroeg Zhang zich af of dit een tactische uitspraak is om de onderhandelingen beter te doen opschieten. Hijzelf benadrukte dat er hoop is voor de onderhandelingen als beide partijen bereid zijn elkaar halfweg te ontmoeten.

De ambassadeur vroeg zich vervolgens af of de geplande grensbelasting op koolstof die Chinees staal kan treffen, wel volgens de WTO regels is. Ook de Oeigoeren kwestie werd aangeroerd. Het Europees Parlement kende de Sakharov prijs toe aan Ilham Tohti, maar de woordvoerder van Buitenlandse Zaken Geng Shuang vindt dat ‘de misdadige activiteiten van Tohti uitvoerig bewezen werden omdat hij openlijk terroristen en extremisten ‘helden’ noemde en mensen misleidde en dwong naar het buitenland te gaan en deel te nemen aan separatistische activiteiten in Oost-Turkistan’.

Logo Confucius Institute

Tenslotte keerde Zhang zich tegen tendensen binnen de EU om de Confucius instituten als politieke of spionage instellingen te bestempelen in plaats van als culturele instellingen. Zoals bekend heeft de VUB het contract met het universitair Confucius instituut verbroken. Volgens voormalig directeur Xinning Song werd zijn sanctie getroffen omdat hij weigerde mee te werken met de VS-spionage.

Bron Financial Times, website EU-missie

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *