‘Apple Daily’ stichter Jimmy Lai gearresteerd in Hongkong

De oprichter van het fel anti-Beijing dagblad ‘Apple Daily’ Jimmy Lai Chee werd vrijdag te Hongkong gearresteerd en later op borgtocht weer vrijgelaten. Hij wordt verdacht van het leiden van een verboden betoging tijdens de anti-regeringsprotesten. Bijkomend is er een klacht wegens bedreigen van een reporter van een andere krant in 2017. Twee voormalige parlementsleden werden ook even opgepakt voor de verboden betoging.

Arrestatie thuis van Jimmy Lai (l) (SCMP)

Mediamagnaat en stichter van tabloid Apple Daily Jimmy Lai werd vrijdagmorgen te Hongkong aangehouden. De politie meldt dat ze een operatie houdt tegen personen die ze als verantwoordelijk beschouwt voor een verboden betoging op 31 augustus laatstleden. De politie kwam bij Lai thuis om 7.30 uur en bracht hem naar de politieafdeling van Kowloon. Hij wordt ook verdacht een reporter van een ander dagblad, de Oriental Daily, verbaal te hebben bedreigd tijdens een wake op 4 juni 2017. De betrokken journalist heeft daarover 17 klachten geschreven naar de politie. Om 12.45 mocht Lai de politieafdeling op borgtocht verlaten.

Ook twee voormalige parlementsleden van de oppositie werden gearresteerd wegens de verboden betoging op 31 augustus. De drie beschuldigden zullen op 5 mei voor het gerecht verschijnen. Een derde voormalig parlementslid van de oppositie nam wel deel aan de betoging maar liep niet samen met de drie menners en is niet opgepakt.

De bewuste betoging op 31 augustus was oorspronkelijk georganiseerd door het Civil Human Rights Front, de voornaamste organisatie achter de anti-regeringsprotesten. Die lastten de betoging af nadat ze het beroep verloren hadden tegen het politieverbod. Deelnemers aan de betoging argumenteren echter dat het om een religieuze ‘processie’ ging (tegen zondares Corry Lam, zelf een praktiserend katholiek) want voor godsdienstige bijeenkomsten is geen voorafgaande toestemming nodig. De politie heeft advies gevraagd aan Justitie die het licht op groen zette voor de arrestaties.

Lai omstuwd door pers (SCMP)

Volgens een expert die door Global Times wordt geciteerd is de arrestatie van Lai eerder een startpunt. Hij citeert Wikileaks dat onthulde dat Lai nauwe bindingen heeft met VS-inlichtingsagenten. Lai had volgens het blad tijdens de protesten vergaderingen op hoog niveau met VS-vicepresident Mike Pence, Secretary of State Mike Pompeo en veiligheidsadviseur John Bolton. Global Times ziet Lai als één van de drijvende krachten op de achtergrond van het antiregeringsprotest in Hongkong.

Om de gearresteerden te veroordelen moet de procureur voldoende en klare bewijzen voorleggen. De beschuldigden riskeren maximaal drie tot vijf jaar cel.

SCMP, Global Times

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “‘Apple Daily’ stichter Jimmy Lai gearresteerd in Hongkong

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.