Arabische en islamitische landen in Beijing (UPD)

Wang Yi, de topdiplomaat van China, verwelkomde maandag in Beijing vier Arabische ministers van Buitenlandse Zaken en hun Indonesische collega. Hij zegde toe dat China zou samenwerken met ‘de broeders en zusters’ in de Arabische en islamitische wereld om te proberen de oorlog in Gaza zo snel mogelijk te beëindigen. De Chinese president Xi Jinping nam met datzelfde doel deel aan een spoedvergadering van de BRICS.

Arabische en islamitische landen
foto Xinhua/Yin Bogu disclaimer

De ministers van Saoedi-Arabië, Egypte, Jordanië, de Palestijnse Autoriteit (PA) en Indonesië hadden ervoor gekozen om in Beijing een mondiale rondreis langs verschillende hoofdsteden te beginnen.
Met datzelfde doel sprak Xi Jinping een spoedvergadering van de (uitgebreide) BRICS-landen toe.

Geopolitiek aanzien

Dit wijst op het groeiende geopolitieke aanzien van China, dat ook tot uiting kwam toen Beijing hielp bij het tot stand brengen van een overeenkomst tussen Saoedi-Arabië en Iran om hun banden te herstellen na jaren van vijandigheid tussen hen. Het laat ook zien dat de langdurige steun van de Volksrepubliek aan de Palestijnen op waardering kan rekenen.

Bijzondere delegatie

Het was een gezamenlijke delegatie van ministers van Buitenlandse Zaken uit Arabische en islamitische landen die Wang ontmoette. Deze delegatie bestond uit de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Prins Faisal bin Farhan Al Saud, de Jordaanse vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry, de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi, de minister van Buitenlandse Zaken van de PA Riyad Al-Maliki en de secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS) Hissein Brahim Taha. (De OIS is een intergouvernementele organisatie met een permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties. De organisatie bestaat uit 57 deels of voornamelijk islamitische landen uit het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het doel van de OIS is om de belangen van de moslims wereldwijd te behartigen). Ook in verband met Riyad Al-Maliki is enige toelichting nodig: deze diplomaat is de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit (PA). Het officiële Chinese persbureau Xinhua noemt hem ‘minister van Palestina’ omdat China één van de weinige landen is die Palestina als staat erkent en, net zoals de VN, de regering van de PA als de vertegenwoordiging van die staat autoriseert. Wang vermeldde dan ook de 35ste verjaardag dit jaar van het aangaan van diplomatieke betrekkingen tussen China en Palestina.

Samen met Arabische en islamitische landen

​Wang noemde China een ‘goede vriend en broeder’ van de Arabische en islamitische landen en zei dat China resoluut aan de kant van eerlijke oplossingen en gerechtigheid staat. Beijing zet zich in om het geweld niet verder uit de hand te laten lopen, te zorgen voor de bescherming van burgers en de uitbreiding van humanitaire hulp ter voorkoming van verdere humanitaire rampen. China is voor de terugkeer naar de tweestatenoplossing en een spoedige oplossing van de Palestijnse kwestie. Concreet betekent dat voor de situatie ontstaan in Gaza dat China volgens Wang, die ook lid is van het Politiek Bureau van de Communistische Partij van China, ‘graag wil samenwerken met de Arabische en islamitische landen om door niet-aflatende inspanningen het conflict in Gaza zo snel mogelijk te laten eindigen, humanitaire hulp te bieden, gevangenen vrij te krijgen en aan te dringen op een spoedige, alomvattende, rechtvaardige en duurzame oplossing van de Palestijnse kwestie’.

Verwachtingen

De vertegenwoordigers van de Arabische en islamitische landen die naar Beijing waren gekomen bespraken met Wang Yi de (magere) resultaten van de gezamenlijke Arabisch-islamitische buitengewone top, die van 11 tot 12 november in de Saoedische stad Riyad werd gehouden. Zij ​riepen de internationale gemeenschap op om te zorgen voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en een beëindiging van het conflict, voor de volledige en gegarandeerde levering van humanitaire hulp aan Gaza -en voor de bescherming van onschuldige Palestijnse burgers. Ook verzetten ze zich tegen de gedwongen verplaatsing van mensen in Gaza. Ze zeiden verder dat de Arabische en islamitische landen uitkijken naar nauwere coördinatie met China om de uitbreiding van de crisis naar andere landen te stoppen, het proces van vredesbesprekingen opnieuw op gang te brengen, de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat op basis van de tweestatenoplossing te bevorderen en te voorkomen dat er opnieuw een vicieuze cirkel ontstaat van geweld en tegengeweld. Ze verwachten dat China een grotere rol zal spelen bij het beëindigen van het Palestijns-Israëlisch conflict en de Palestijns-Israëlische kwestie en bij de totstandkoming van eerlijke oplossingen en gerechtigheid. De vijf ministers van Buitenlandse Zaken zullen een aantal hoofdsteden bezoeken in een poging een staakt-het-vuren te bewerkstelligen, hulp te verlenen in Gaza en de oorlog te beëindigen, zei Prins Faisal afgelopen weekend.

foto Xinhua Zhang Ling disclaimer

Instemming Palestijnen zelf nodig

Aan wat hij eerder gezegd had voegde Wang toe dat het absoluut noodzakelijk is om de relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering van de VN volledig uit te voeren, ‘onmiddellijk te komen tot een staakt-het-vuren en de beëindiging van het conflict’. Hij drong aan op een ernstige naleving van het internationaal recht, in het bijzonder het internationaal humanitair recht. China verzet zich tegen elke verdrijving en gedwongen verhuizing van Palestijnse burgers. Israël moet zijn collectieve bestraffing van de mensen in Gaza stopzetten en zo snel mogelijk humanitaire corridors openen om een grotere humanitaire ramp te voorkomen. Bovendien benadrukt de minister van Buitenlandse Zaken van China dat elke regeling met betrekking tot de toekomst en het lot van Palestina de instemming van het Palestijnse volk moet zien te winnen en rekening moet houden met de legitieme zorgen van landen in de regio. In de komende weken zal China, zo beloofde Wang, de coördinatie met Arabische en islamitische landen blijven versterken, een consensus opbouwen en de Veiligheidsraad ertoe aanzetten verdere betekenisvolle actie te ondernemen met betrekking tot de situatie in Gaza.

Blijven werken aan vrede

‘China roept op om zo snel mogelijk een grotere, bredere en effectievere internationale vredesconferentie te organiseren, en een tijdschema en een routekaart hiervoor uit te werken’, zei Wang. China zal zich volgens hem actief blijven inspannen om de vrede te bevorderen tussen Palestina en Israël, en te komen tot vrede en stabiliteit in het hele Midden-Oosten. Op 20 november heeft ook de Chinese Vicepresident Han Zheng de delegatie van Arabische en islamitische landen ontmoet.

UPD
Tijdens een spoedvergadering van de BRICS-landen hield Xi Jinping een toespraak waarin hij eiste dat de collectieve bestraffing van de Palestijnen door Israël direct ophoudt en voorstelde om op een internationale vredesconferentie de Palestijnen in hun rechten te herstellen.

Bronnen: Xinhua, Morning Star, Friends of Socialist China, thechinaproject.com, Wikipedia

Print Friendly, PDF & Email