Auteur aan de wieg van de hervormingen overleden

Schrijver Hu Fuming speelde een sleutelrol in het lanceren van de hervormingen in China einde jaren 70. Hij overleed op 87-jarige leeftijd.

Foto CDIC Disclaimer

Hu Fuming mag dan bij ons onbekend zijn, in China is hij welbekend als de hoofdauteur in 1977 van een berucht artikel onder de titel ‘De praktijk is het enige criterium voor het testen van de waarheid’.

Deng Xiaoping gebruikte eind 1978 de stelling van dit artikel om op het derde plenum van het
elfde partijcongres met succes te pleiten voor vergaande hervormingen; hij ging daarbij in tegen de radicale Maoïsten die vonden dat de men alles verder moest doen zoals Mao het deed.

Hu was afkomstig uit de provincie Jiangsu en studeerde journalistiek aan de universiteit van Beijing vanaf 1955. Daarna studeerde hij nog verder filosofie aan Renmin universiteit in Beijing. Vanaf 1962 gaf hij les aan de faculteit politiek en filosofie van de universiteit van Nanjing.

Aan de wieg van de hervormingen

Hu stuurde zijn bekend artikel in september 1977 naar de partijkrant Guangming (Klaarheid).
De controversiële tekst werd aanvankelijk niet gepubliceerd, maar trok de aandacht van een aantal supporters die hem samen met Hu bijwerkten. Die gewijzigde versie kwam in mei 1978 dan toch in de krant.

Het artikel lokte meteen een debat uit in heel het land. Hoe weet men of iets juist is, of een politieke lijn correct is of niet? De toenmalige partijleiding onder Hua Guofeng, sinds anderhalf jaar de opvolger van de overleden Mao, verdedigde dat de standpunten van Mao het ultieme criterium voor correctheid vormden.

Het ketterse artikel was het eerste om dit fundamenteel in vraag te stellen. Het was het begin van de politieke verschuivingen die leidden tot de ingrijpende politieke koerswijziging in november dat jaar, onder het ideologisch leiderschap van Deng Xiaoping.

Erkenning

In 1982 werd Hu Fuming onderdirecteur van de provinciale propaganda-afdeling van de CPC in de provincie Jiangsu. Hij kreeg einde 2018 ter gelegenheid van 40 jaar hervorming en opening de eretitel van ‘pionier der hervormingen’. Einde 2019 werd hij geëerd als een nationaal rolmodel , samen met 277 personen en 22 organisaties.
Aan de universiteit van Nanjing deed hij vooral onderzoek naar Marxistische filosofie en theorie over de modernisering van het socialisme.

Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *