Drie Belgische experts kregen Chinese Vriendschapsprijs.

Elk jaar krijgt een aantal buitenlanders de Viendschapsprijs van de Chinese regering. Voor 2022 kregen drie Belgische experts die eer. Dat is uitzonderlijk veel voor ons land.

vlnr: Jacques Crommen, Johan Erauw, Zhao Congming, François Serneels Foto: China Daily/Chen Weihua Disclaimer

De Vriendschapsprijs van de Chinese regering is de hoogste erkenning voor buitenlandse experts die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de modernisering, hervorming en opening van China. Dit jaar waren dat er 49 uit 21 landen. De Chinese ambassadeur in België overhandigde de prijs aan de drie Belgen in de groep. Volgens hem is de selectie van zoveel Belgen een afspiegeling van de goede en langdurige samenwerking tussen beide landen.

Pionier van de academische samenwerking

Professor Johan Erauw is emeritus hoogleraar recht aan de universiteit van Gent. Hij reisde voor het eerst naar China in 1986 en was een pionier voor de samenwerking tussen Belgische en Chinese universiteiten.
In 2005 kreeg hij een eredoctoraat van de East China University for Politics and Law (ECUPL) in Shanghai. In 2009 werd hij aangesteld als hoogleraar aan de China University of Law and Political Science in Beijing. Professor Erauw was ook lid van het International Commercial Expert Committee bij het Opperste Gerechtshof van China.

Traditionele geneeskunde verder ontwikkelen

Professor Jacques Crommen is emeritus hoogleraar in analytische farmaceutische scheikunde aan de universiteit van Luik. Hij kreeg de vriendschapsprijs voor zijn werk op het gebied van traditionele Chinese geneeskunde en zijn uitwisseling en samenwerking met Chinese universiteiten. Hij was geruime tijd leraar aan Jinan University in Guangzhou.

Belangrijke bijdrage aan de voedselzekerheid

François Serneels is kwaliteits- en milieumanager van het centrum voor agronomie en agro-industrie van de provincie Henegouwen (CARAH). CARAH heeft in China een snel waarschuwingsysteem voor aardappelziekten geïntroduceerd. Dat systeem in 14 provincies gebruikt. Verder heeft CARAH ook nog nieuwe teelttechnieken voor aardappelen binnen gebracht.
François Serneels kreeg in 2018 al een onderscheiding van de Chinese regering voor zijn uitgebreide samenwerking met Chinese agronomen; hij staat op de toen opgestelde lijst van ’40 meest invloedrijke buitenlandse experts tijdens de 40 jaar van Chinese hervormingen en opening’

Bron: Nieuwsbrief Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel (BCECC)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *