Betere levensvoorwaarden maken Tibetaanse grens ook veiliger

De bevolking in Tibetaanse grensgebieden steeg op 5 jaar met 10%. Dat heeft te maken met de aanleg van infrastructuur zoals wegen en huisvesting. Het hoofd Tashi Gyaltsan van de Lhoba etnische gemeente  Doyul vertelde op het Volkscongres dat de betere infrastructuur de grens ook veiliger maakt.  

Geherhuisvest dorp in Lhoba gemeente Doyul Foto Xinhua Disclaimer

De lengte van het Tibetaans wegennet in de grensgebieden is nu 3.7 maal groter dan het was in 2018. De bevolking nam op 5 jaar tijd toe met 10%. Hoe dit komt, werd uitgelegd op het Nationaal Volkscongres door afgevaardigde Tashi Gyaltsan die aan het hoofd staat van de etnische Lhoba gemeente Doyul. De gemeente valt onder het arrondissement Lhunze waarvan de infrastructuur in alle 28 dorpen in de buurt van de grens met India werden gemoderniseerd. Daarvan profiteren nu de 6000 inwoners.

Tashi Gyaltsan Foto China Daily Disclaimer

Neem bijvoorbeeld de gemeente Yulmed die omgeven is door bergen en ’s winters gedurende maanden afgesneden was door sneeuw. Na de aanleg van een weg in 2020 is dat probleem verholpen. Alle betrokken grensdorpen zijn nu verbonden via wegen en in de toekomst zijn er nog meer gepland, aldus Tashi Gyaltsan. Zijn drie dorpen van de etnische Lhoba gemeente Doyul beschikken over leidingwater, elektriciteit en infrastructuur als wegen en internet. Hun levenstandaard is verhoogd en dit trok in de grensdorpe nieuwe bewoners aan. Het maakt ook et grensgebied. stabilielerven veiliger. Volgens Gyaltsan doen de veranderingen in het arrondissement Lhunze zich ook voor in andere Tibetaanse grensgebieden.

 Om deze grensgebieden meer stabiel te maken en hen helpen te gedijen, heeft de regio in 2022 een voorkeur beleid ingevoerd om mensen te helpen verhuizen naar 48 nederzettingen zodat de bevolking er steeg. Door dit beleid naast het ontwikkelen van passende nijverheden verder te zetten, wordt verwacht dat de economische groei en het inkomen van de bevolking het regionale gemiddelde zal overstijgen.

China Daily

Print Friendly, PDF & Email