Bijkomende maatregelen om economie op peil te houden

De Chinese regering heeft maandag een aantal maatregelen beslist die de door de pandemie getroffen bedrijven moeten ondersteunen en de binnenlandse consumptie aanzwengelen. Bedoeling is de economische groei op peil te houden ondanks de recente zware corona-uitbraken en de internationale onzekerheid van de oorlog in Europa.

Het vooropgestelde doel van 5,5% groei dit jaar wordt moeilijker haalbaar door de recente corona-uitbraken en door de internationale toestand. De Chinese regering reageerde al eerder door de kredietvoorwaarden voor investeringen door ondernemingen te versoepelen, en door de budgetkraan verder open te zetten voor infrastructuurinvesteringen door de overheid. Daar komt nu een derde luik bij: rechtstreekse steun aan bedrijven en het aanzwengelen van de consumptie om te compenseren voor de terughoudendheid van onzekere consumenten. In maart daalde de omzet van de kleinhandel immers met 3,5% vergeleken met 2021, en april wordt nog een stuk slechter.

De nieuwe maatregelen voorzien bijkomende steun aan bedrijven die door de pandemie getroffen worden, via diverse vormen van belastingverlaging voor zowel industriële als kleine bedrijven en zelfstandigen.
De premies voor de verzekering tegen werkloosheid en arbeidsongevallen gaan omlaag. Er komen rechtstreekse steunmaatregelen voor restaurants, kleinhandelaars, toerisme, luchtvaartmaatschappijen en transport over de weg, het water of het spoor.

Om ervoor te zorgen dat goederen steeds beschikbaar zijn aan redelijke prijzen gaat men in de voorsteden van grote en middelgrote steden een reeks grote magazijnen bouwen wat de aankoop, opslag en levering van de belangrijkste verbruiksgoederen moet verbeteren. Dit voorstel lijkt een antwoord op de recente tekorten bij de bevoorrading tijdens de lockdown in Shanghai.

De volledige elektrificatie van het openbaar vervoer wordt versneld. De ontwikkeling van voertuigen op nieuwe energieën (elektriciteit of waterstof) wordt ondersteund door de aankoop van dergelijke voertuigen en andere groene toepassingen nu ook op het platteland te subsidiëren.

In een aantal regio’s komen speciale kleinhandelszones waar ingevoerde goederen taksvrij kunnen verkocht worden. Dit voorstel lijkt wat op een eerdere maatregel in het voorjaar van 2020, toen men de aankopen van ingevoerde luxegoederen wilde stimuleren. Dank zij deze maatregelen kon het eiland Hainan de omzet van zijn taksvrije staatswinkels in 2020 verdubbelen tot 4 miljard euro en in 2021 nog eens bijna verdubbelen.

Bron Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *