Rechtsstaat verder uitgebouwd

Het afgelopen decennium heeft het Volkscongres 68 nieuwe wetten uitgevaardigd en 234 wetten geamendeerd en dat is één derde en driemaal zo veel als het decennium voordien. Over meer dan 200 wetsvoorstellen werd het oordeel van het publiek gevraagd.

commissies van toezicht

 Van november 20132 tot april 2022 heeft het Volkscongres of het Permanent Comité 68 nieuwe wetten uitgevaardigd en 234 wetten herzien zodat er nu 292 wetten van kracht zijn. Vergeleken met het decennium voordien steeg het aantal nieuwe wetten met één derde en verdrievoudigde het aantal herziene wetten. Opmerkenswaard is dat de wetgever voor 205 wetsvoorstellen het advies inwon van de publieke opinie. 1,19 miljoen personen maakten daarbij het afgelopen decennium 3,5 miljoen voorstellen. 130 wetsvoorstellen kregen van het publiek commentaar door 22 contactstations op gemeenschapsniveau. Te Suzhou bijvoorbeeld hebben sommige gemeenschappen zelfs het recht uitgebreid om elk gezin rechtstreeks suggesties te laten verrichten Door de QR-code op het huisnummer te scannen, verschijnt er een pagina voor het voorstellen van wetgeving.

Consensus

Het afgelopen decennium heeft China zijn burgerlijk wetboek uitgevaardigd dat in voege trad in 2021. Fundamentele en uitgebreide wetten werden aangenomen op belangrijke gebieden zoals cyberbeveiliging, bioveiligheid, volksgezondheid en milieubescherming.
In China wordt naar een consensus gestreefd en daar gaat soms heel wat tijd over. Het voorstel van eigendomswet startte in 1993 en werd pas in december 2002 beoordeeld. In 2005 werd het ontwerp opnieuw aan het publiek voorgelegd. Daarna werd het zesmaal herzien en eindelijk in 2007 aangenomen met 2799 stemmen voor, 52 tegen en 37 onthoudingen. Vaak bemerken westerse media het groot aantal voor stemmen, maar zien niet de lange weg die afgelegd werd vooraleer de consensus werd bereikt.

Global Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *