Buikriem aangehaald op provinciaal en lokaal vlak

De provincies en de steden plannen voor dit jaar een iets minder hoge groei en spannen de buikriem aan qua uitgaven. Oorzaak is niet enkel de groeiende economische onzekerheid, maar ook de regering die vraagt dat de belastingen omlaag gaan.

Burgemeester Chen Jining

De toon werd gezet door burgemeester van Beijing Chen Jining in zijn regeringsrapport voor 2019. De hoofdstad vermindert haar algemene uitgaven voor dit jaar met 5%. Als redenen verwijst hij naar de groeiende economische onzekerheid, de belastingverminderingen en de voorbereiding van de Olympische Winterspelen in 2022. De ambtenaren mogen zich verwachten aan het dicht halen van de buikriem. Dit jaar werden al maatregelen getroffen om de prijzen in de huisvesting te verminderen. Bovendien is de hoofdstad zowel bezig met het uitbouwen van Tongzhou als nieuw administratief centrum als met de integratie van de regio Beijing-Tianjin-Hebei. Nu komt daar nog de organisatie bij van de Olympische Winterspelen in 2022 en de viering van 50 jaar Volksrepubliek. Bovendien vraagt de regering van alle besturen dat ze de belastingen verlagen zowel om het verbruik te stimuleren als het ondernemerschap. Vorig jaar namen de uitgaven nog toe met 8%.

Burgemeester Wen Guohui

Een gelijkaardig verhaal in Guangzhou, het centrum qua maakwerk en export. Het brp steeg vorig jaar met 6,5% terwijl 7,5 % gepland stond. Burgemeester Wen Guohui weet dit in zijn jaarrapport aan de zwakkere uitvoer en privé-investeringen. De stedelijke buitenlandse handel nam vorig jaar maar met 1,2% toe. Guangzhou heeft zijn groeidoel voor dit jaar bijgesteld tot 6 à 6,5%. De werkloosheidsgraad wil Wen op 3,5% behouden, dezelfde als in 2018. Vanuit de bedrijfswereld wordt aangedrongen op minder hoge bijdragen voor de sociale zekerheid.
Ook de havenstad Tianjin verminderde zijn objectief van 5% groei vorig jaar tot 4,5% in 2019. De hoofdreden van de te verwachten zwakkere economische activiteit ligt bij het handelsconflict met de VS. De stad Shenzhen haalde 7,5 % groei, aldus burgemeester Chen Rugui. Het doel was evenwel 8% en dat voor dit jaar wordt bijgesteld tot 7%.

Provincies

Van de 19 provincies die hun groeidoel voor 2019 bekend maakten, hebben er 12 deze groei verlaagd terwijl zes het cijfer niet veranderden. Enkel de steenkoolrijke provincie Shanxi verhoogde haar doel tot 8%.
De meest bevolkte provincie Henan verlaagde haar doel van 7,5% tot 6,5%; Ze vervoegt daarmee de provincies Jiangsu en Fujian. De westerse A.R Xinjiang verlaagde de groeivoet substantieel namelijk van 7% tot 5,5%. Van de Chinese regering wordt verwacht dat ze dit jaar een groei nastreeft van tussen 6 en 6,5 % terwijl vorig jaar 6,5% werd voorop gesteld. Internationale organisaties voorspellen voor dit jaar een groei in China tussen 6,2 tot 6,3%. De regering wil nochtans diverse maatregelen doorvoeren om de groeivertraging tegen te gaan. Zo heeft de centrale bank 570 miljard yuan in het banksysteem geïnjecteerd om de liquiditeit te verhogen. Daardoor worden de banken geholpen vlak voor de periode van het Chinees nieuwjaar waarin het verbruik groot is. Ook zullen de vrijhandelszones worden uitgebreid. De diverse maatregelen hielpen vorig jaar voor het zesde jaar op rij 13 miljoen nieuwe stedelijke banen ontstaan.

Club van 1000 yuan

De iets meer gematigder groei neemt niet weg dat voor 2018 verwacht wordt dat 17 Chinese steden de club gaan vervoegen met een brp van 1000 miljard yuan. Nieuw zijn Ningbo, Foshan en Zhengzhou. De 14 die al 1000 miljard realiseerden zijn Shanghai, Beijing, Guangzhou, Shenzhen, Chongqing, Tianjin, Suzhou, Chengdu, Wuhan, Hangzhou, Nanjing, Qingdao, Wuxi en Changsha. Daarvan was Shanghai de eerste die 3000 miljard yuan realiseerde in 2017 terwijl Beijing, Shenzhen en Guangzhou al meer dan 2000 miljard haalden. Beijing zou ook in 2018 3000 miljard halen. Van de 17 betrokken steden bevinden er zich 12 in het oostelijk deel van China, 3 zijn uit het centrale deel en twee liggen in het westen namelijk Chengdu en Chongqing. Voor de toekomst wordt verwacht dat ook Dongguan, Xi’an, Nantong, Quanzhou, Hefei en Jinan tot de club van 1000 miljard zullen toetreden.

Bronnen: Peoples Daily, SCMP

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar