Buitenlandse politiek China: win win in theorie en praktijk.

Een topmoment van het jaarlijkse Nationaal Volkscongres is de persconferentie over de buitenlandse politiek. Buitenlandminister Wang Yi stelde het thema centraal dat China met andere landen wil samenwerken tot wederzijds voordeel. De media gaven voorbeelden.

buitenlandse politiek

De pers stelde op 8 maart vragen over de bekende topics: Korea, de betrekkingen met andere grote machten, relaties met de Derde Wereld en met groeilanden, Belt & Road, de Zuid-Chinese Zee, wordt China assertiever? enz.

China – Europa

Over China-Europa had Wang Yi, lid van het Kabinet en minister van BuZa, het volgende te melden. ‘Europa is trots op zijn eigen onafhankelijkheid. Wij vertrouwen erop dat Europa, als een echte wereldmacht, zijn fundamentele langetermijnbelangen voor ogen zal houden. Met andere woorden: het continent zal volgens ons kiezen voor een consistent, zelfstandig en vooruitstrevend China-beleid. Wij hopen dat Europa zich samen met China zal inspannen voor een nog betere samenwerking die beide partijen ten goede komt. China hoopt ook om samen met Europa steun te bieden aan de internationale regelgeving en bij te dragen aan de wereldvrede’.

Principes

Officiële media zetten de hoogtepunten op een rij van de ontmoeting die de pers had met Wang Yi,. Uit het stuk Highlights of Chinese foreign minister’s press conference citeren we: ‘het leiderschap van de Partij is de fundamentele politieke garantie voor de diplomatie van China’. Wang Yi noemde ook de hoekstenen van de Chinese buitenlandse politiek. ‘Onafhankelijkheid, zorg voor het algemeen belang van de mensheid, streven naar billijkheid en rechtvaardigheid, de vaste wil om resultaten tot wederzijds voordeel te bereiken, de bevordering van de ontwikkeling in het eigen land en toewijding aan het Chinese volk’.

Praktijk

Partijkrant People’s Daily gaf een aantal concrete voorbeelden van zorg voor het mondiale algemeen belang en win win samenwerking: meteorologie en diepzee-exploratie met een internationale scope.

Meteo

China wil meteorologische diensten verlenen aan de internationale gemeenschap. Dat betekent: acht satellieten van het Fengyun-type inzetten voor waarnemingen en voorspellingen van weer en klimaat. Het zijn vooral landen die deelnemen aan de Belt & Road (de nieuwe Zijderoutes) die zullen profiteren van het aanbod. Het behelst encrypted monitoring die aansluit op de specifieke behoeften van de staten. Dat zal hen de kans geven om beter voorbereid te zijn op natuurrampen, periodes van grote droogte of juist hevige regenval. Op die manier kan China samenwerken met andere landen om de belangen te behartigen van de economieën en van de bevolkingen zelf.

buitenlandse politiek

Liu Yaming, hoofd van de meteo in China

Expoloratie van de zee

Samen met andere landen doet China aan diepzee-exploratie. China bouwt schepen die onderzoek kunnen doen naar geologie, geofysica en hydrologie in en onder de zee. De resultaten zijn zichtbaar op driedimensionale beelden met hoge resolutie. Samen met Pakistaanse collega’s hebben Chinese onderzoekers recent een expeditie uitgevoerd in de Indische Oceaan. Een andere zoektocht werd uitgevoerd in de Zuid-Chinese Zee. Dit soort onderzoeken levert data op over grondstoffen en over de kans op aardbevingen.

buitenlandse politiek

Haiyang Dizhi 9 schip voor exploratie van Oost-Chinese Zee, Zuid-Chinese Zee en Westelijke Pacific

Xinhua, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *