China beoogt rond 5,5% groei in 2022 (upd)

Premier Li Keqiang heeft in zijn regeringsrapport toegelicht dat China dit jaar naar een groei van rond 5,5% streeft, een inflatie onder 3% en een deficit dat minder dan 2,8% bedraagt van het bnp. Uitgaven voor defensie stijgen met 7.1% maar blijven onder 2% van het bnp.  De klemtoon ligt op door zelfredzaamheid de moeilijkheden te overwinnen.

Hoewel de bnp groei vorig jaar met 8,1% succesvol was na het coronajaar bedroeg deze tijdens het vierde kwartaal maar 4 %. De top verantwoordelijken hebben dan ook gewaarschuwd tegen een drievoudige druk: namelijk van minder vraag, schokken in de toelevering en zwakkere verwachtingen. Nu komt er nog een oorlog bij die volgens The Economist op drie vlakken nefast zal zijn voor de wereldwijde economie: namelijk door de financiële sancties, hogere grondstoffenprijzen en verstoringen van de toeleveringsketen.

Tegen dit perspectief heeft premier Li Keqiang in zijn regeringstoespraak voor het Algemeen Volkscongres het streefdoel van economische groei rond 5,5% bepaald. De jaarlijkse bijeenkomst van zowel het National People’s Congress (NPC) als van het top adviesorgaan Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC) National Committee, behoren tot de belangrijkste politieke gebeurtenissen van het jaar. Ze bieden inzicht in de politieke prioriteiten voor dit jaar.

In zijn één uur durende toespraak van 16.000 woorden, was stabiliteit het woord dat de premier 76 maal gebruikte. Anderzijds benadrukte Li Keqiang dat de moeilijkheden dienen te overwonnen door zelfredzaamheid. Premier Li Keqiang kondigde nieuwe stimulansen aan in het streven naar innovatie en ‘snellere doorbraken’ in kerntechnologieën en hij benadrukte de noodzaak van veilige industriële en toeleveringsketens. Concreet preciseerde de premier verder dat dit jaar de groei van de verbruikersprijzen binnen 3% wordt gehouden  en dat in de steden 11 miljoen nieuwe banen zullen worden geschapen. Het toegelaten deficit wordt van 3,2% vorig jaar verminderd tot 2,8% dit jaar. Het budget van defensie groeit met 7,1% als gevolg van toegenomen spanningen met het westen: met 1.450 miljard yuan blijft dit bedrag echter onder 2% van het bnp.

Zelfredzaamheid

Om door zelfredzaamheid uit de problemen te geraken worden diverse maatregelen uitgedokterd. KMO’s/MKBs zullen meer steun zullen krijgen en hun administratieve formulieren worden eenvoudiger . Bij de technologische KMOs wordt de taksvermindering volledig. De belasting- en kostenverlaging voor ondernemingen zullen dit jaar 2500 miljard yuan bedragen, een duidelijke verhoging in vergelijking met de 1000 miljard vorig jaar. China zal een tienjarenplan over fundamenteel onderzoek opstellen en een driejarenplan om de capaciteit qua innovatie bij het management te verhogen. De regering is ook van plan clusters van strategische industrieën te ontwikkelen, zoals luchtvaart en uitrusting van zeeschepen en de premier beloofde eveneens meer steun aan het Gebied van de Grote Baai, Beijing en Shanghai zodat de innovatiekracht versterkt wordt. De digitale economie zal een belangrijkere rol gaan spelen waarbij het land meer gaat innoveren in hard- en software. Het streven naar een groene en duurzame koolstofarme ontwikkeling kon evenmin ontbreken niettegenstaande op dat vlak de risico’s en uitdagingen toenemen.   

In een aparte door de  Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie verspreide nota zegt de top planner dat de industriële ontwikkeling van het BeiDou navigatiesatellietsysteem wordt voortgezet, dat de robuuste en ordelijke ontwikkeling van de fotovoltaïsche industrie zal bevorderd en dat gestage maar voorzichtige vooruitgang zal geboekt bij de ontwikkeling van waterstofenergie-industrieën. De digitale economie, bio geneesmiddelen,  hoogwaardige instrumenten en koolstofarme energietransformatie zijn ook ontwikkelingsprioriteiten, aldus nog de nota van de commissie

Sociaal welzijn

China zal hard optreden tegen kinder- en vrouwenhandel, aldus de premier die hiermee impliciet verwees naar een recente ontdekking van een vastgeketende vrouw in Xuzhou. Ook het systeem voor de ondersteuning en zorg voor senioren en mensen met een handicap zal worden verbeterd. Bovendien zullen de ondersteunende maatregelen voor het driekinderenbeleid verbeteren, zullen uitgaven verricht voor de kinderzorg onder het het systeem van aanvullende aftrekposten van de personenbelasting en zal openbare kinderopvang ontwikkeld om de last van het opvoeden van een gezin te verlichten.

Global Times, SCMP, The Economist, CGTN

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *