China doet militaire oefeningen rond Taiwan

Als reactie op het hoogste Amerikaans bezoek aan sinds 40 jaar aan Taiwan heeft het Chinees Volksbevrijdingsleger militaire oefeningen rond Taiwan verricht. ‘Global Times’ schrijft dat de oefeningen geen waarschuwing zijn, maar een repetitie voor de overname van Taiwan

De Amerikaanse onderminister Krach kwam donderdag aan voor de begrafenis zaterdag van voormalig ‘president’ Lee Teng-Hui die zaterdag begraven wordt. President Lee Teng-Hui staat symbool voor het Taiwanees separatisme. Krach is de hoogste Amerikaanse regeringsambtenaar in veertig jaar die Taiwan bezoekt. Woensdag had de VS ambassadeur bij de UN Kelly Craft al een lunch met directeur James K.J. Lee van de Taiwanese economische- en culturele dienst in New York. Zij noemde de ontmoeting ‘historisch en een verdere stap van de Trump administratie om de relaties met het eiland te versterken’. Nauwelijks een maand geleden bracht de minister voor gezondheid in de VS Alex Azar ook een bezoek aan het eiland. Enkele dagen terug kondigde de VS een wapenlevering voor Taiwan aan van 7 miljard $. Voor China is de maat vol.

Militaire reactie

Vrijdag vlogen twee Chinese bommenwerpers en zestien gevechtsvliegtuigen langs en boven Taiwan. Dit vormt een deel van gezamenlijke maritieme en luchtoefeningen en in paraatheid van gevechtspatrouilles, aldus Defensie. Woordvoerder van Defensie Ren Guoqiang zei dat het gaat om echte gevechtsgerichte oefeningen. Hij was overtuigd ‘dat het Volksbevrijdingsleger alle vreemde krachten die zich mengen in de kwestie Taiwan kan verslaan zodat de nationale soevereiniteit wordt gewaard’. Volgens Taiwanese bronnen benadert het Chinese leger Taiwan uit vier richtingen: zuidwesten, westen, noordwesten en uit het noorden.

Wat opvalt, is de snelle reactie vrijdag, dus één dag na de aankomst van de Amerikaanse onderminister, overigens de dag dat hij sprak met ‘president’ Tsai en BuZa minister Wu. Ook de massieve actie die op korte termijn kon worden georganiseerd, is een sterk signaal. Volgens de Global Times zijn het ‘oefeningen in de herovering van Taiwan’. Experts zijn van mening dat indien de VS de ‘één China politiek’ schrapt (China en Taiwan), dan zal China zijn artikel 8 van de Anti-afscheidingswet activeren. Dit betekent dat China militaire middelen kan inzetten ‘om de kwestie eens en voor altijd op te lossen’. De kordate houding van China verhindert niet dat te Xiamen het 12-de jaarlijkse Forum voor samenwerking tussen Taiwan en het vasteland  georganiseerd wordt. Het is echter uitgerekend de Taiwanese regering die de deelnemers bedreigt. De Chinese top verantwoordelijke Wang Yang die het Forum toesprak, zei dat het volk langs beide kanten van de Taiwan engte een sterke drang naar communicatie hebben en dat geen kracht dit kan stoppen.

De Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken Pompeo heeft de Chinese oefeningen als ‘militair gebrul’ bestempeld. Volgende week wordt hij in Italië verwacht. Daar zal hij de Italiaanse regering afraden om Chinese investeringen te aanvaarden voor de renovatie van de havens en zal hij ook een gesprek hebben met de paus die zich de laatste tijd verzoenend opstelt tegenover China.

Global Times, Volkskrant, Deutsche Welle, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *