China en de VS hebben ‘een goed gesprek’

Diplomaten van China en de Verenigde Staten hebben op 5 juni ‘openhartig, constructief en productief’ gecommuniceerd. Het gesprek ging over de verbetering van hun bilaterale betrekkingen.

gesprek
De tafel voor het gesprek met o.a. Yang Tao, links en Kritenbrink en Beran rechts (foto Min. Buza China disclaimer )

Tijdens de reguliere persconferentie van het ministerie meldde woordvoerder Wang Wenbin dat de Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken Ma Zhaoxu en de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, departement voor Oost-Azië en de Stille Oceaan Daniel J. Kritenbrink met elkaar op maandag in gesprek waren.

Rond de tafel

Wang zei verder dat Daniel J. Kritenbrink en Sarah Beran, de senior directeur van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis voor Chinese zaken in China waren. Ook Yang Tao, de Directeur-generaal van het Departement Noord-Amerika en de Oceanen van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken waren in gesprek met hen. De twee partijen hadden het erover hoe de bilaterale betrekkingen kunnen worden verbeterd. Ze hadden het ook over wat een goede aanpak zou zijn van allerlei meningsverschillen. Het overleg zou zijn geïnspireerd door de afspraken die president Xi Jinping en president Joe Biden hadden gemaakt tijdens een ontmoeting  op Bali in november 2022.

Een teken?

Wang liet niet na te vermelden dat China zijn essentiële standpunten over Taiwan en andere principiële kwesties nog eens heeft benadrukt. De twee partijen zouden wel zijn overeengekomen om de communicatielijnen open te houden. Dat laatste is ook bevestigd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De directeur van de Central Intelligence Agency, William Burns, maakte vorige maand naar verluidt een eerst geheimgehouden reis naar Beijing. Dat kan nog een teken zijn dat er bij de twee regeringen bezorgdheid is over wrijvingen en spanningen die zouden kunnen escaleren.

Volgens de Financial Times zal ook minister Blinken binnenkort naar China gaan. Dat heeft de krant vernomen van twee anonieme bronnen uit Blinkens omgeving.

Chinees scepticisme

Chinese deskundigen in de geopolitiek blijven wel enigszins sceptisch. In de Global Times leggen ze uit dat China van zijn kant met de VS wil blijven dialogeren omdat Beijing niet naar hegemonie streeft. Dat kun je niet zegen van de VS en daarom beoefent Washington zijn bekende strategische dubbelzinnigheid. Ze vragen regelmatig om dialoog, maar tegelijk provoceren ze met hun schepen en vliegtuigen tot vlak voor de kust van China. De G20-top en de APEC-bijeenkomst, later dit jaar zal misschien duidelijkheid brengen. De topleiders van de twee landen zullen deze evenementen waarschijnlijk bijwonen. De kans op een coördinatie met China daar zal enkel stijgen de VS zijn oprechtheid laat zien en de nodige voorwaarden schept voor een zinvolle ontmoeting.  

Bronnen: Xinhua, The Morning Star, Financial Times, Global Times

Print Friendly, PDF & Email