China wordt dit jaar tweede grootste economie

Vorig jaar groeide China’s economie officieel met 8,5 % en daardoor zal China dit jaar over Japan wippen als de tweede grootste economie. Voor de onmiddellijke toekomst wordt een verstrakking van de monetaire politiek verwacht.
exportDe officiële statistieken voor 2009 zijn bekend. De Chinese economie groeide met 10,7 % in het laatste kwartaal, zodat de jaarlijkse aangroei eindigt op 8,7 %, iets meer dan het vooropgestelde cijfer van 8 %. Deze groei is de springplank die het mogelijk maakt dat China dit jaar Japan inhaalt als tweede grootste economie ter wereld. In 2009 steeg de kleinhandel over het gehele jaar met 15 %, de investeringen met 30 % en de nijverheidsproductie met 11  %.  In de maand december was er een groei met 17,5 % bij de kleinhandel en met 18,5% bij de nijverheidsproductie .
De sterke cijfers zijn ongetwijfeld een gevolg van het stimuleringsprogramma van de regering, dat gekoppeld was aan een ongeziene stijging van leningen door de (staats)banken. Volgens het Nationaal Bureau voor Statistiek rezen de consumentenprijzen echter met 1,9 % in december en de Nationale Bank verhoogde vorige week het aantal deposito’s dat de banken in reserve moeten houden. Ook werd de banken gevraagd het lenen te beperken. Volgens economisten is het verder strakker maken van de monetaire politiek een kwestie van tijd.  Goldman Sachs verwacht een snelle aangroei van de inflatie. Ook wordt opnieuw gehoopt dat China lichtjes zijn munt zou laten revalueren. Ten slotte heeft Goldman Sachs berekend dat China tegen 2027 de Verenigde Staten inhaalt als grootste economische macht.
Zie ook CCTV-fragment en discussie-uitzending Dialogue (27 min)

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “China wordt dit jaar tweede grootste economie

  1. Het tijdschrift Caijing meldt dat China in 2010 een nationaal inkomen per hoofd van 3400 dollar zal halen en daardoor officieel zal overgaan van de groep van arme landen naar landen met een (laag) middelmatig inkomen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *