Chinese innovatie internationaal vooruit

China stond in 2021 wereldwijd op de tiende plaats qua innovatie. Jaar na jaar blijft het stijgen in het klassement. Het presteert veel beter dan landen met een vergelijkbaar bnp per inwoner.

Foto Xinhua/ren Chao Disclaimer

In het National Innovation Index Report 2022-2023 staat China op de 10de plaats. De index wordt opgesteld door de Chinese Academy of Science and Technology for Development.

Het rapport klasseert 40 landen, die samen 95% van alle O&O-onderzoek in de wereld doen en 85% van het globale bnp realiseren. Het houdt rekening met vijf parameters: middelen ingezet voor innovatie, uitvindingen, innovatie in de bedrijven, effectieve toepassingen en omgevingsfactoren voor innovatie.

De voorbije 23 jaar is China 28 plaatsen geklommen in de rangschikking. In het jaar 2000 bengelde het nog op de 38ste plaats. In 2011 stond het al op de 20ste plaats, in 2020 op de 13de en in 2021 op nummer 10.

China haalde een score van 72,7. Dat is een stijging met 1,9 in één jaar tijd. Het verschil met de landen op de 5de tot 9de plaats (waarbij Nederland, Zweden en Duitsland) blijft verkleinen.

Sterk in O&O en overheidsondersteuning

China doet 18,5% van alle investeringen in O&O ter wereld; daarmee is het tweede na de VS die het dubbel investeren. Wat tewerkstelling in O&O betreft is het nummer 1.
China haalt de derde plaats qua ontdekkingen en uitvindingen. Het leverde in 2020 bijna een kwart van alle hoogwaardige papers in de wereld op; enkel de VS deed beter.
Bedrijfsinnovatie kwam wereldwijd op de 12de plaats. Met 34% van het wereldtotaal is China wel de grootste uitvoerder van hoogtechnologische producten.
Qua effectieve toepassing van innovatie haalt China de 17de plaats. Qua middelen ingezet voor innovatie is het 21ste. Voor de omgevingsfactoren van innovatie scoort het slechts 23ste, alhoewel hier de sterke ondersteuning door de overheid opvalt.

Bijwerken

Overtuigend kampioen innovatie in zijn categorie

De innovatiekracht van China ligt ver boven die van andere landen met een vergelijkbaar ontwikkelingsniveau die deel uitmaken van de selectie van 40 landen, zoals Rusland, Mexico, Turkije, India, Brazilië, Zuid-Afrika of Argentinië. China is het enige land met een middelmatig inkomen dat tot de hoger geklasseerde behoort. Het is ook het enige dat 2% van zijn bnp aan O&O besteedt.

Met een bnp van slechts 10.409 dollar per hoofd in 2020 scoort China qua innovatie bijna even goed als de Europese landen met een bnp van ongeveer 50.000 dollar per hoofd.

Bron: China Academy

We schreven eerder over andere studies die tot gelijkaardige conclusies komen:
https://www.chinasquare.be/vs-studie-china-overtreft-vs-in-innovatie/
https://www.chinasquare.be/wetenschappelijk-onderzoek-en-innovatie-vooruit/
https://www.chinasquare.be/het-geheim-van-de-chinese-snelle-innovatie/

Print Friendly, PDF & Email