Chinese regering neemt reeks extra maatregelen om coronavirus te bestrijden

Het aantal nieuw bevestigde gevallen en het aantal dagelijkse overlijdens door het coronavirus blijft stijgen. Maar sinds twee dagen begint het aantal mogelijke gevallen te dalen. Nadat de overheid drastische maatregelen nam om verdere verspreiding tegen te gaan, gaat nu meer aandacht naar de optimale opvang van patiënten, vooral in het epicentrum Wuhan. De Wereldgezondheidsorganisatie ziet de Chinese maatregelen als een kans om het virus te overwinnen.

Op dinsdag 4 februari kwamen er 3.887 bevestigde zieken bij, met in totaal nu al meer dan 24.000 gevallen. Er waren 65 nieuwe overlijdens, wat het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 490 brengt. Daarmee is dit de zwartste dag tot nu toe in de epidemie. Driekwart van de zieken en 95% van de dodelijke slachtoffers vallen in de provincie Hubei.

Een lichtpuntje is het aantal nieuwe vermoede gevallen. Dat daalde van 5.173 op 2 februari naar 3.971 op 4 februari. Dit kan een aanduiding zijn dat de piek bijna bereikt is.

Feng Zijian, vice-directeur-generaal van het Chinese Center for Disease Control and Prevention ziet drie redenen waarom het aantal bevestigde zieken zo snel toeneemt. Het nieuwe virus is besmettelijker dan SARS. Door de vele verplaatsingen met het Chinese nieuwjaar heeft het virus zich vanuit Wuhan snel kunnen verspreiden. Maar een derde belangrijke factor is het ontwikkelen van snellere detectietechnologie. Die is sinds 16 januari in Wuhan geïntroduceerd.

Meer kans op overlijden in Wuhan

Opvallend is het verschil in aantal overlijdens tussen het epicentrum van de epidemie, de provincie Hubei met de hoofdstad Wuhan, en de rest van China. In Hubei overleed tot 3 februari meer dan 3% van de bevestigde zieken, in de rest van China 0,18%. Hoe kan dat?

Li Lanjuan , een epidemioloog van de Nationale Gezondheidscommissie ziet een gedeeltelijke verklaring in de overbelasting van de medische diensten in de provincie. Er is een tekort aan dokters, aan hospitaalbedden en aan medisch materiaal. Alleen de meest ernstige gevallen kunnen in de hospitalen opgenomen worden.
Wel komt uit het hele land de hulpverlening op gang. Op 4 februari bevonden zich in Hubei al 4.310 dokters en verplegers van elders en die dag zouden er nog 1.800 extra aankomen. De opening van de twee in spoedtempo gebouwde noodhospitalen moet ook de situatie verbeteren; die leveren 2.300 extra bedden. Dagelijks worden in Wuhan 10.000 patiënten met koortssymptomen onderzocht. 59 hospitalen draaien dag en nacht. Er zijn 10 grote hospitalen met 10.000 bedden waar patiënten behandeld worden, en 10 kleinere waar mogelijke of bevestigde gevallen in quarantaine gehouden worden.
Li denkt ook dat door de maatregelen die genomen zijn om mensen met symptomen af te zonderen de stad Wuhan stilaan de piek van besmettingen bereikt heeft. In de rest van China zal die piek door de vele reizen met nieuwjaar wellicht later komen, maar door de genomen maatregelen hopelijk beperkt blijven.

Nieuwe maatregelen

Op 4 februari maakte de leidende groep voor de bestrijding van het coronavirus, die door premier Li voorgezeten wordt, nieuwe maatregelen bekend om in de provincie Hubei en de stad Wuhan meer patiënten te kunnen behandelen en hun overlevingskansen te verbeteren. Tegelijk komen er ook maatregelen om de verspreiding van het virus meer af te remmen.

Om meer plaatsen beschikbaar te maken zullen hotels, vergaderplaatsen en sportcentra gebruikt worden voor de gecentraliseerde behandeling van mogelijke patiënten of mensen met milde symptomen of die in contact geweest zijn met zieken.

Er worden nog eens bijkomend 2.000 medische werkers met mobiele hospitalen naar Hubei gestuurd.
Speciale teams van gespecialiseerd medisch personeel zullen gevormd worden om de leiding van de hospitalen met zwaar zieken over te nemen.
Uit heel het land zullen testkits en personeel naar Wuhan gestuurd worden om het opsporen en de diagnose van patiënten sneller te laten gaan. Ook goedgekeurde derde partijen zullen testen mogen uitvoeren.

De richtlijnen voor diagnose en behandeling zijn er voor positieve praktijkervaringen van dichtbij te volgen. Het gaat onder meer over het combineren van westerse en traditionele geneeskunde.

Het beschikbaar stellen van medisch personeel en hulpmiddelen krijgt voorrang in de frontlijn in Hubei. De levering van voedsel en levensnoodzakelijke goederen blijven gewaarborgd. Daarvoor moeten bestaande en nieuwe problemen in het transregionaal vervoer tijdig aangepakt worden.

De dagelijkse leveringen van medisch materiaal dat nodig is voor de epidemie kan ook beter.

Producenten van maskers en beschermende kledij gaan zo snel mogelijk weer op volle capaciteit werken en indien mogelijk hun productie nog verhogen. Na het Chinese nieuwjaar zijn reeds 60-70% van deze fabrieken weer opgestart. De leveringen van chirurgische maskers – de enige die beschermen tegen het virus – en van beschermende kledij blijven echter nog knelpunten. De doorstroming van ingevoerd materiaal moet sneller.

Er zijn nog meer inspanningen nodig om bij de terugkeer na de feestdagen concentraties van grote mensenmenigten te vermijden. Op een gezamenlijke persconferentie gingen Lian Weiliang, ondervoorzitter van de National Development and Reform Commission, Tian Yulong, hoofdingenieur van het ministerie voor industrie en informatietechnologie, Liu Xiaoming, vice minister voor transport, Wang Bingnan, vice minister voor handel, Li Bin, vice minister van de Nationale Gezondheidscommissie en Gan Lin, vice minister van de staatsadministratie voor marktregeling gedetailleerd in op de situatie van het ogenblik, op de complexe medische, economische, logistieke en wetenschappelijke problemen die zich stellen en hoe die op een geplande manier aangepakt worden.

Wereldgezondheidsorganisatie blijft positief over China

Op een technische briefing dinsdag in Genève heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie nogmaals China geprezen voor zijn aanpak van de crisis in Wuhan. Door de drastische maatregelen van China bestaat er nu een ‘window of opportunity’, een kans om te beletten dat het coronavirus een brede wereldwijde crisissituatie veroorzaakt. Hij riep op om internationaal samen te werken en benadrukte daarbij dat sommige ontwikkelde landen tot nu toe tekort schieten bij het delen van gegevens.

Dr. Tedros herhaalde nog eens zijn oproep om geen reis- en handelsbeperkingen op te leggen. Intussen hebben al 22 landen officieel zulke beperkingen ingevoerd. Hij hoopt dat ze ‘van korte duur en proportioneel’ zijn en regelmatig aangepast worden.

Bronnen: South China Morning Post, China.org.cn, People’s Daily, China Daily, Xinhua, CGTN

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *