Telegeneeskunde en telewerken sterk gegeerd

Dat het coronavirus telegeneeskunde bevordert, ligt in de lijn van de verwachtingen. Het online werken kent echter ook een explosie. Het onderwijs zet van zijn kant in op meer teleonderwijs.

Foto China Daily

Online medische platformen zoals like Ali Health, Ping An Good Doctor en Dingdang Kuaiyi hebben de krachten gebundeld zodat dokters gratis online raadplegingen en livestreaming kunnen aanbieden. Omdat met de epidemie de meesten thuis blijven om besmetting vermijden, blijken online raadplegingen sterk gewenst. Volgens gegevens van Analysys Qianfan trok een medische online dienst tijdens het nieuwjaar verlof tot 6,7 miljoen bezoekers per dag. In totaal bieden 10 online medische firma’s zoals WeDoctor, haodf.com en dxy.com het raadplegingen platform aan in de provincie Hubei. Volgens WeDoctor kreeg het gratis platform al meer dan 86 miljoen bezoeken en leverden meer dan 10.000 dokters medische diensten aan 986.100 bezoekers.

Ook de medische e-commerce zit in de lift door het gebrek aan mondkapjes, chirurgische alcohol en preventieve geneesmiddelen. Van 24/01 tot 30/01 bedroeg de dagelijkse bezoekerspiek tot 1,48 miljoen. Algemeen directeur Pang Chenglin van 39hospital.com zegt rond het Chinees nieuwjaar dag en nacht doorgewerkt te hebben om zijn producten te verbeteren zodat meer personen de online raadplegingen zouden kunnen gebruiken. Zijn moederbedrijf Longmaster heeft overigens met Ping An Insurance een gratis online platform ter beschikking gesteld dat 24 uur video- en beeldraadplegingen aanbiedt en dit met de medewerking van 500 vrijwillige longartsen. De National Health Commission heeft dan ook de ziekenhuizen aangeraden meer op internet gebaseerde gezondheidszorg aan te bieden zodat de druk op de ziekenhuizen verlicht wordt. Om tegemoet te komen aan het gebrek aan medisch materieel werd zelfs een online platform gelanceerd als brug tussen de leveranciers van medische apparatuur en de gezondheidsinstellingen.

Telewerk

Foto Huawei

Uit gegevens van cloud provider Welink (verbonden met Huawei) blijkt dat vorige week het aantal ondernemingen dat op de dienst beroep deed, met de helft toenam. Die week werden 120.000 meetings gehouden op het platform. Ook bij Wechat Work dat een verdrievoudiging zag in vergelijking met vorig jaar moesten alle zeilen worden bijgezet bij het uitbreiden van de servers om de vraag naar teleconferenties bij te houden. Bij Dingtalk van Alibaba moest het aantal servers tot meer dan 10.000 uitgebreid worden om het 10 miljoen bedrijfsgebruikers aan te kunnen. Een ingenieur van Dingtalk vergeleek de stijging van het werkvolume met dit tijdens vrijgezellendag.

Uit gegevens van EO Intelligence blijkt dat in totaal 17 bedrijven nu gebruikers gratis toegang bieden tot 21 producten om online samen te werken. Daarvan zijn de meeste instant messaging apps. Deloitte ging bij bedrijven na dat 67% van de ondervraagde bedrijven hun personeel online werktools ter beschikking stellen. In de VS verschaften in 2017 80% van de bedrijven echter al online tools en 19% van hun personeel werkte van thuis uit. Een onderzoek van Stanford University in 2015 wees uit dat de productiviteit bij call center werkers van, Ctrip met 13% steeg wanneer ze van thuis uit werkten.

In China bedroeg deze markt van online telewerken volgens Qianzhan Industry Research Institut 27 miljard yuan in 2019 en dit bedrag zou tegen 2024 stijgen tot 48 miljard yuan. De internet sector vertoont de hoogste graad van online telewerken, maar in het maakwerk, de autosector en de landbouw is dit veel minder.

Onderwijs

Foto: ecns.com

Het ministerie van Onderwijs dat het begin van het nieuw semester heeft uitgesteld, moedigt online onderwijs aan. Meer dan 10.000 universiteiten, basis-en secundaire scholen met 5 miljoen studenten zullen live klassen houden via Dingtalk. Volgens Chinese lokale media heeft het Ministerie van Onderwijs zelf 22 online cursusplatformen geopend met 24.000 gratis cursussen. Volgens Tianyancha zijn in China 230.000 ondernemingen betrokken in de sector van online onderwijs. Enkel in 2019 werden er 60.000 opgericht.

China Daily, chine.in, Bloomberg, https://www.chinatechnews.com

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *