‘Chinezen worden 79 tegen 2030’, programma volksgezondheid China.

De volksgezondheid in China zal tegen 2030 gemiddeld even goed zijn als die in rijke landen. Dat is het doel van de regering met een plan getiteld ‘Healthy China 2030’.  

volksgezondheid ChinaOnder de doelstellingen voor de volksgezondheid komen er drie naar voren. Dat zijn: een gemiddelde levensverwachting van 79 jaar, een verlaging van het moedersterftecijfer en vooral een gezondere levensstijl. Het kabinet heeft het plan ‘Healthy China 2030’ aangekondigd. De National Health and Family Planning Commission heeft laten weten dat alle ministeries, op centraal en lokaal niveau, gehouden zijn tot het halen van de grote targets in hun werkgebied.

Levensverwachting

Volgens cijfers van de Wereldbank leven mensen in landen met een hoog inkomen gemiddeld iets langer dan 80 jaar. China valt met zijn BNI per hoofd nu in de categorie hoger-middeninkomen. De bevolking leeft gemiddeld iets meer dan 76 jaar. Om de mensen gemiddeld twee jaar langer dan nu te laten leven wil de overheid drastische maatregelen nemen. Het voorkomen en behandelen van ziekten zoals kanker, hartkwalen en diabetes moet beter. De nadruk hoort te verschuiven van genezing naar preventie. Dat is vooral nodig betreffende de chronische ziekten waar miljoenen Chinezen aan lijden.

Zorg

volksgezondheid ChinaDe regering wil door investeringen in de gezondheidszorg de individuele bijdrage van de burgers verlagen van 29 naar 25%. Meer geld zal gaan naar bejaardenzorg, medische instrumenten en databanken. De overheid wil de omzet van de gezondheidssector van 4,5 biljoen yuan in 2015 meer dan 3,5 keer laten groeien tot hij 16 biljoen yuan (2 biljoen euro) bedraagt in 2030. Er zal verbeterde zorg voorzien worden voor specifieke doelgroepen zoals zwangere vrouwen, bejaarden en gehandicapten. In de minder welvarende regio’s zullen overheden de opdracht hebben in te staan voor meer gelijkheid in de toegang tot de zorg. Dat kan als zij erin slagen elke 1.000 burgers drie dokters of doktersassistenten ter beschikking te stellen.

Uitdagingen

Een moeilijk te realiseren maar toch gesteld doel is de daling van de moedersterfte. Vorig jaar overleden bij een bevalling 20 vrouwen op de 100.000. In de eerste helft van dit jaar is dat cijfer zelfs gestegen. De moedersterfte zou volgens ‘Healthy China 2030’ tegen het streefjaar tot 12 moeten teruggebracht zijn.
Twee enorme hindernissen op de weg naar een betere volksgezondheid zijn natuurlijk de luchtvervuiling en het gebrek aan voedselveiligheid. Door de inspanningen in de ‘oorlog tegen de vervuiling’ hoopt de regering ervoor te zorgen dat grote en middelgrote steden tegen 2030 gedurende 80% van de tijd zullen kunnen genieten van een goed luchtkwaliteit. De voedselveiligheid wil ze kunnen garanderen door een nationaal controlesysteem in te stellen. Ook het tabaksgebruik blijft een mikpunt van de National Health and Family Planning Commission.

Vertrouwen

Hardloopwedstrijd gesponsord door een bank in Shanghai

Hardloopwedstrijd gesponsord door een bank in Shanghai


Een punt waarin China nu al uitblinkt kan nog verbeteren. Het land staat bekend om de dagelijkse beoefening van gymnastiek en tai-chi door grote delen van de bevolking, wat een “gezondheidsmirakel op twee benen” veroorzaakt. In 2014 deden 360 miljoen Chinezen regelmatig aan sport. Via het programma ‘Healthy China 2030’ zouden dat er tegen 2030 maar liefst 530 miljoen kunnen worden.
Het programma krijgt in elk geval de steun en het vertrouwen van een aantal Chinese opiniemakers en experts op het gebied van gezondheidszorg.
China Daily Asia, Asiatimes, Caixin, en.nhfpc.gov.cn (website National Health and Family Planning Commission)
video over ‘Healthy China 2030’, video over het plan van CCTV

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.