Cultuur: China pleit voor meer begrip en dialoog met Europa

In Athene vond maandag het eerste forum ‘China-Europa, culturele dialogen in Griekenland’ plaats. Het was een initiatief van de Griekse en Chinese regering. De dialoog ging door in het Nationaal Archeologisch Museum. China stuurde een hooggeplaatste afgevaardigde: Liu Yunshan, een lid van de zevenkoppige leiding van de CPC.

cultuurDe toespraak van Liu geeft inzicht in de Chinese opvattingen over toenadering tot Europa. Ze leest bijna als een antwoord op de xenofobe en anticommunistische argumenten die in het Eandis dossier naar voor geschoven zijn.
Liu ging in op het Chinese concept van beschaving. Hij riep alle landen op om te leren van elkaars verschillende beschaving en zo een win-winsituatie voor iedereen te scheppen. Hij hoopt dat de dialoog een positieve bijdrage zal leveren om verder te bouwen aan een Chinees-Europees partnerschap. Griekenland is de bakermat van de Europese beschaving, China is een belangrijke vertegenwoordiger van de Oosterse beschaving. Ze hebben een lange geschiedenis van communicatie waaruit beiden voordeel gehaald hebben.
Het Chinese concept van beschaving geeft een belangrijke plaats aan diversiteit, het behandelen van elkaar op voet van gelijkheid, harmonie en delen om confrontaties te vermijden, en het leren van de anderen. Om verschillen en conflicten aan te kunnen pleit Liu voor meer communicatie, dialoog en consultatie in een geest van openheid en inclusiviteit. In plaats van de ‘botsing van beschavingen’ moeten we werken aan de ‘harmonie van beschavingen’. Het is zaak voor de mensheid aan een gemeenschappelijke toekomst te bouwen.
In dat kader speelt de realisatie van het Chinese OBOR project (One Belt, one Road, de Nieuwe zijderoutes) een positieve rol, en ook het Chinees-Europees Algemeen Strategisch Partnerschap wordt belangrijker.  Liu ziet verdere mogelijkheden tot dialoog tussen de Chinese en Europese cultuur op het vlak van strategisch vertrouwen scheppen, culturele uitwisseling, niet-gouvernementele uitwisselingen en andere pragmatische vormen van samenwerking. Hij riep ook op tot meer integratie tussen het Chinese OBOR plan en de Europese ontwikkelingsstrategie.
Bron: Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Cultuur: China pleit voor meer begrip en dialoog met Europa

  1. “Het Chinese concept van beschaving geeft een belangrijke plaats aan diversiteit, het behandelen van elkaar op voet van gelijkheid, harmonie en delen om confrontaties te vermijden, en het leren van de anderen”
    Goed plan, gewoon meteen implementeren.
    In China zelf bedoel ik dan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *