Dalian Wanda stelt strategie bij

De vastgoedontwikkelaar Dalian Wanda is aan een nieuwe strategie toe. Niet enkel wordt minder de nadruk gelegd op vastgoed en meer op cultuur, maar vooral denkt het concern aan de oprichting van vastgoedfondsen die de financiering van een toekomstige uitbreiding zou moeten verzekeren. Wanda is bijvoorbeeld van plan om $ 150 miljard te investeren in Chongqing, maar ook een offline to online platform staat op stapel.

wandananjing

Wanda in Nanjing


De nieuwe Wanda strategie dateert van begin dit jaar toen het met vier Chinese investeerders een akkoord sloot van 24 miljard yuan voor de financiering van 26 nieuwe handelscomplexen. Het was de eerste keer dat externe financiers werden aangesproken. Het is de bedoeling dat voortaan het inkomen uit de projecten verdeeld wordt a rato 60-40 tussen de investeerders en Wanda waarbij Wanda gedurende de eerste tien jaar 7% opbrengst garandeert. Totnutoe is Wanda -zoals de meeste ontwikkelaars- sterk afhankelijk van de verkoop van de gebouwde eenheden die instonden voor meer dan 80% van het inkomen in 2013.
Naast de bestaande 107 Wanda Plazas en de 25 Plazas in opbouw wil de groep het komend decennium 1000 Wanda Plazas bouwen die 800 miljard yuan gaan kosten. Totnutoe werden 70% van de fondsen bij de banken geleend, maar verwacht wordt dat de banken in de toekomst hun kredietverlening aan de vastgoedsector zullen inperken. Vandaar dat voorzitter Wang Jianlin op het idee kwam voortaan te werken met vastgoed investeringstrusts die de financiering van zijn imperium financieel zouden vorm geven. Hij wil daarvoor zijn financiële tak verhuizen naar Shanghai, met name naar de Vrijhandelszone.
WandaVanke-

Voorzitters Wanda (l) en Vanke (r) over hun samenwerking


Overigens heeft de andere vastgoedontwikkelaar Vanke een analoge ontwikkeling meegemaakt, zij het dat Vanke meer focust op huisvesting dan op commerciële centra. Sinds 2013 heeft Vanke banden aangeknoopt met VS makelaar Carlyle, het Penghua Fund, en Link Real Estate Investment Trust voor de financiering van zijn projecten. Vanke heeft van de China Securities Regulatory Commission al toestemming gekregen tot het lanceren van een vastgoed investeringsfonds dat zal werken vanuit de Qianhai speciale zone in Shenzhen. Wanda wacht nog op de toestemming van de regulator. Het is dan ook niet toevallig dat beide vastgoedfirma’s recentelijk beslisten te gaan samenwerken, bijvoorbeeld betreffende werkteams, data, logistiek en zakenmanagement.

Chongqing

wandachqng

Nanping Wanda Plaza


Dalian Wanda Group heeft met het bestuur van Chongqing een overeenkomst afgesloten om niet minder dan 150 miljard investeren in winkelpaleizen en een toeristische stad te bouwen waardoor Wanda meteen de grootste investeringspartner wordt van Chongqing. Ook met Guizhou, Guangxi en Sichuan werden dergelijke overeenkomsten gesloten. De Wanda Plazas zullen gebouwd worden in de minder ontwikkelde en afgelegen delen van Chongqing terwijl de Wanda Cultural Tourism City een oriëntatiepunt in de stad moet worden dat het toeristisch imago opkrikt. De voorbije tien jaar gaf Wanda al 20 miljard uit aan de bouw van 4 Wanda Plazas in Chongqing. Nanping Wanda Plaza dat in 2009 opende, ziet dagelijks 100.000 personen over de vloer komen waardoor het tweede staat bij de meer dan 100 Wanda Plazas.
Kortom de financieringsvehikels zullen niet te vroeg komen. Vermelden we tot slot dat Vanke in samenwerking van Baidu en Tencent een miljard yuan uitgeeft om een e-commerce firma op te zetten met als naam Wanda E-commerce. Deze zou het grootste offline to online platform ter wereld worden en Wanda heeft 2 miljard betaald om derde betalersdienst 99bill op te kopen. Dus ook een e-paydienst zit in de portefeuille.
Bronnen: ce.ce.cn, SCMP, FT, Forbes

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *