De Sociale stand van zaken 9

-Kort sociaal nieuws-

Betere gelijkheid man-vrouw
–Het Bureau voor Statistiek en de All-China Women’s Federation (ACWF) hebben meer dan 100.000 vrouwen ondervraagd over diverse maatschappelijke aspecten en dit is het derde onderzoek in de rij na deze in 1990 en 2000. Blijkt dat de vrouwen gedurende 8,8 jaar onderwijs genoten gemiddeld, 2,7 jaar meer dan in 2000. 33 % vrouwen kregen een hogeschoolopleiding. De historisch grote kloof betreffende onderwijs tussen mannen en vrouwen verminderde daarmee tot 0,3 jaar. 71 % van de vrouwen tussen 18 en 64 zijn meestal in de primaire en de tertiaire sectoren tewerk gesteld. Een kwart van de landelijke vrouwen werkt niet in de landbouw, een stijging met 14 % tegenover 2000. Vrouwen krijgen nu net iets meer opstart-leningen dan mannen. Hoewel het inkomen van de vrouwen sterk is blijven groeien, verdienen ze in het stedelijk milieu maar 67 % van de mannen en maar 56 % in het landelijke. 85 % zijn tevreden over hun gezinsstatus. 83 % van de vrouwen deed mee aan de lokale verkiezingen, 10 % meer dan tijdens de vorige bevraging. Een kwart van de ondervraagden waren slachtoffer van huiselijk misbruik en 5% met geweld: de vrouwenfederatie bewerkt de wetgevende macht om een wet op te stellen tegen geweld in het gezin.
China straks ook tweede in rijkdom
Volgens een rapport van Crédit Suisse staat China op het punt Japan in te halen op het vlak van rijkdom die tegen 2016 40.000 miljard $ zou gaan bedragen. China staat nu op de derde plaats van de VS en Japan, maar voor Frankrijk met 20.000 miljard$. Tijdens het eerste semester groeide het met 4000 miljard $ aan en kwamen er één miljoen miljonairs bij. Het land verdrievoudigde zijn rijkdom tussen 2000 en nu. Volgens het rapport valt de inkomensongelijkheid als “gemiddeld” te bestempelen. Wanneer de rijkdom per individu berekend wordt, is China niet in de top te bekennen: daar staan Zwitserland, Australië en Noorwegen voorop.
Doel: 10 % min arbeidsongevallen.
De regering streeft er naar om het dodental bij arbeidsongevallen tegen 2015 te verminderen met 10 %. In de mijnen en andere gevaarlijke plaatsen moet de vermindering 12,5 % bedragen. Het aantal arbeidsongevallen met ofwel minstens 30 doden of 100 gekwetsten, moet halveren. Het aantal met tussen 3 en 30 doden of tussen 10 en 100 gekwetsten, moet met minstens 15 % afnemen. Goed begonnen is half gewonnen: tijdens de eerste 9 maanden daalde het aantal dodelijke incidenten in de mijnen met 18 % tot 892 en het aantal omgekomen mijnwerkers met 27 % tot nog 1419.
Werkers ontevreden met salaris
Een derde van de door de Shanghaise vakbond ondervraagde werknemers is niet tevreden met zijn salaris. 20 % is wel tevreden. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 4000 personen uit diverse takken en sectoren. Het gemiddeld jaarloon bedraagt 46.000 yuan of 9,3% meer dan het jaar voordien. Shanghai telt meer dan 10 miljoen salaristrekkers waarvan 40% migranten zijn.
Hoge drop-out ontkend
Het ministerie van onderwijs heeft cijfers over hoge drop-out die verspreid werden door het Mycos-instituut ontkend. Deze hadden meegedeeld dat de drop-out graad in de hogescholen elk jaar 3 % bedroeg of 160.000 in het totaal. Volgens het ministerie bedraagt deze graad maar 0,75 % gemiddeld want zowel de inschrijvingen zijn elektronisch en de veranderingen worden bijgehouden in een databank.
Straatkinderen terug naar Xinjiang
Gedurende de eerste 10 maanden werden 221 zwerfkinderen die ronddoolden in diverse provincies teruggestuurd naar Kashgar. Dit is maar een lokaliteit van de vele plaatsen in Xinjiang, waar de zwerfkinderen terug naar gestuurd worden. Criminelen kidnappen de kinderen die dan in de steden overleven door diefstal of inbraak. De politie is nu met een natiewijde campagne bezig om deze jongeren terug te sturen en de AR Xinjiang neemt de heropvoeding voor de rekening. Elk jaar worden 3000 jongeren terug gestuurd. 90 % zijn gekidnapt. Het gebeurt vooral in de minder ontwikkelde gebieden in Zuid-Xinjiang zoals Hotan, Aksu en Kashgar. Velen spreken zelfs geen Chinees. Xinjiang spendeert 50 miljoen aan een heropvoedingscentrum waar ze gratis terecht kunnen. Gedurende de laatste 5 jaar heeft de regering al 34 miljoen gespendeerd aan 15 opvangplaatsen die 1500 zwerfjongeren kunnen opvangen in Zuid-Xinjiang.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *