De stand van zaken 18

Foxconn buit internen uit
Volgens een rapport opgesteld door 20 universiteiten misbruikt Foxconn, producent voor Apple, de internen in zijn grootste fabriek in de Volksrepubliek. De onderzoekers pleiten voor een humaner arbeidsmodel. Strenge straffen, verbaal misbruik, slechte veiligheidsvoorwaarden en onvervulde salarisbeloften zijn er schering en inslag. De internen zijn hoofzakelijk afgestudeerden uit de provincies Henan, Anhui, Hubei en Wuhan. Ze maken de helft uit van de tewerkgestelden. Ze mogen enkel vijzen aanschroeven en klevers opplakken. De onderneming wordt een “werkersconcentratiekamp in de 21e eeuw” genoemd, waarvan de gevangenen in dienst staan van de “just in time”-productie.  Er worden termen gebruikt als het “kidnappen” van studenten om overuren te presteren. Desondanks blijft Foxconn een populaire werkgever in China.
China straks 3e pillenmarkt
China zal dit jaar de derde grootste afzetmarkt voor geneesmiddelen worden in plaats van Duitsland, verwacht IMS Health. Wereldwijd kent de sector maar een groei van 5 à 7 %, maar in China wordt de groei op 26 % geraamd. Dit komt neer op een verkoop van 42 miljard $, terwijl dit in Duitsland 38 miljard zou bedragen. Toch blijft China daarmee nog ver van de VS (300 miljard $) en Japan (93 miljard $). Frankrijk komt op de vijfde plaats, gevolgd door Italië , Canada, Brazilië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, aldus nog het rapport geciteerd door de FT.
Gasdeal met GDF-Suez
China’s offshore olie- en gasmaatschappij CNOOC heeft met GDF-Suez een overeenkomst afgesloten om 2,6 miljoen ton aardgas te kopen. De levering spreidt zich over 4 jaar, te beginnen in 2013. Het bedrag werd niet bekendgemaakt, maar een gelijkaardige deal van 2,5 miljoen ton aan Zuid-Korea was 1 miljard $ waard. Vicevoorzitter Dauger van GDF zei dat de leveringen zullen plaatsvinden op de 3 LNG-terminals van CNOOC. Aardgas is voor de Chinezen ook een middel tot reductie van schadelijke uitstoot.
Huisrijkdom verdubbelt tegen 2015
Aan het huidig groeiritme zal de rijkdom bij de Chinese gezinnen tegen 2015 verdubbelen tot 35 miljard $, aldus een rapport van Crédit Suisse. Momenteel staat China met 16,5 miljard $ gezinsrijkdom op de derde plaats, na de VS en Japan. Het bedrag is reeds een derde groter dan dat in Frankrijk en vijf maal groter dan dat in India. Zwitserland leidt qua rijkdom per volwassene, gevolgd door Noorwegen, Australië en Zwitserland. De VS leidt ook inzake schulden per gezin, gevolgd door Japan, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De globale rijkdom zou met 61 % stijgen binnen vijf jaar, aldus nog Crédit Suisse.
60 miljoen bezoekers op expo
Vorige vrijdag ontving de Wereldexpo in Shanghai zijn 60 miljoenste bezoeker. Op 23 september werd een record van 630.000 bezoekers opgetekend. Gedurende het weekend van de nationale feestdag waren er 2,4 miljoen bezoekers. De wereldtentoonstelling eindigt eind deze maand. Voorspellingen door diverse westerse opiniepeilingsinstituten voorspelden 70 miljoen bezoekers. Het zal er niet ver naast zijn. Het Chinapaviljoen zal na de exposluiting nog 6 bijkomende maanden open blijven.
Maar één huis in Shanghai
Shanghai heeft nu ook, na Peking op 1 mei, gedecreteerd dat een gezin maar één huis mag bezitten. De bedoeling is de mogelijke luchtbel in de vastgoedmarkt tegen te gaan. De hypotheken werden reeds beperkt tot 600.000 voor een eerste en tot 400.000 voor een tweede woning. Om het aanbod van gemiddelde en bescheiden woningen te stimuleren, zullen eigenaars die wegens stadsvernieuwing moeten verhuizen, deze nieuwe appartementen na drie jaar kunnen verkopen ipv vroeger na vijf jaar. Er wordt ook een grondtaks voor promotoren voorbereid.
Boeren stimuleren internetgroei

De boeren worden straks de drijvende kracht achter de internetgroei in China. Momenteel heeft China 420 miljoen internetgebruikers. Van 2007 tot 2009 groeide het aantal rurale gebruikers met 71 % per jaar, terwijl de groei in de steden maar 34 % bedroeg, aldus een paper van China’s Social Sciences Academic Press. Maar 100 miljoen ruralen hebben toegang. Daar zitten dus nog duidelijke groeimogelijkheden.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *