De stand van zaken 43

Kort zakennieuws uit China

Recycleren gestimuleerd
Volgens vice-voorzitter Xie Zhenhua van de “Nationale Ontwikkelings-en

Tuig om autobatterij te recycleren


Hervormingscommissie” doktert zijn instelling een stimuleringspolitiek uit tot meer recyclage en hergebruik. Het hergebruik en hervervaardigen krijgt een strategische plaats in de kringloopeconomie. Een automotor die 500 kg weegt, is als gerecycleerd staal enkel 1000 yuan waard, maar indien hij gerecycleerd wordt is hij niet minder dan 30.000 yuan waard. Momenteel wordt de sector van hervervaardiging in China op 2 miljard yuan geschat, maar Xie raamt de potentialiteit op 40 miljard. Het hervervaardigen bespaart 60 % energie en 70 % grondstoffen. In het twaalfde vijfjarenplan zal steun voorzien worden voor pilootondernemingen die auto-onderdelen hergebruiken, bouwtuigen en ook banden hervervaardigen. Er wordt nog nagedacht over een onderzoekscentrum terzake.
Nieuwe aardgasdeals

LNG-terminal


Oliegigant Sinopec heeft China’s tweede grootste overeenkomst inzake aardgas gesloten. De deal ter waarde van 85 miljard $ loopt over 20 jaar. Sinopec betaalt ook 1,5 miljard $ wat haar 15% geeft in het Australische LNG-exportproject van “Australia Pacific liquefied natural gas”. De deal garandeert in het begin 4,5 miljoen ton per jaar en tegen 2015 18 miljoen. De grootste aardgasdeal dateert uit 2002 toen CNOOC een overeenkomst sloot met Northwest Shelf.  De recente deal zal Sinopec stimuleren om haar terminal in Beihai die 17 miljard yuan kost af te werken tegen 2014.
Anderzijds heeft de Oezbeekse president Karimov bij zijn bezoek aan China een overeenkomst gesloten ter waarde van 5 miljard $ voor de levering van aardgas . Elk jaar wordt daardoor 25 miljard m³ aardgas aan China geleverd. De handel tussen beide landen verviervoudigde gedurende de laatste 5 jaren.
China heeft meest handelsmerken
China stond vorig jaar op de eerste plaats qua bestaande- en aangevraagde handelsmerken. Vorig jaar werden liefst 1,2 miljoen aanvragen ingediend aldus directeur Tian Lipu van het “State Intellectual Property Office”  (SIPO).De IPR-verantwoordelijken behandelden vorig jaar 1077 patent-disputen en losten 728 gevallen op inzake namaak. Sedert het najaar2010 loopt een campagne tegen rechtsinbreuken, meer specifiek inzake copyright en nagemaakte merkgoederen.
Steun voor “geïntegreerde circuits”
Vice-minister van Industrie en IT Yang Xueshan heeft meegedeeld dat de sector van de geïntegreerde circuits (ICs) gedurende het twaalfde vijfjarenplan tot een strategische sector wordt verheven. Hij hoopt dat de sector tegen 2015 330 miljard opbrengt, wat goed zou zijn voor 27 % van de interne vraag. Dan zou 30 % van de ICs van eigen intellektuele eigendom moeten zijn. Vorig jaar werd voor 122 miljard in China verkocht, wat 8,6% is van de wereldmarkt. Als grootste IC-markt kan China maar 20 % van de interne markt voldoen. Vorig jaar werd voor 156 miljard $ ICs geïmporteerd.
Chengdu: exportbasis voor vrouwenschoenen

Zara-schoenen


Sichuans hoofdstad Chengdu wil haar Wuhou-district omvormen tot een exportbasis voor vrouwenschoenen. Momenteel werken reeds 150.000 personen bij 1000 schoeproducenten in het district waar jaarlijks 140 miljoen paren vervaardigd worden. Er wordt 300 miljoen geïnvesteerd in een gebied van 20 ha. Alles van ontwerp, ontwikkeling tot e-commerce zal er plaats vinden. Recentelijk verhuisden schoenproducenten zoals het Spaanse Zara van het kustgebied naar het binnenland. Voorlopig vinden de meeste schoenen uit Chengdu een afzetmarkt in Rusland. Door de exportbasis hopen de autoriteiten de kwaliteit op te drijven met het oog op de Europese en de Amerikaanse markt.
Redevco mikt op Wuhan
De Nederlandse vastgoedontwikkelaar Redevco heeft met de groep uit Hong Kong Shui On Land de handen ineen geslagen voor een groots complex in Wuhan dat “Tiandi Riverview Plaza” heet. 109 miljoen € werd in het shopping- en businesscomplex nabij de Yangtze geïnvesteerd. Het gaat om 109.000 m² verkoopsoppervlakte en 70.000 m² om te huren. Het project zal meer dan 250 winkels omvatten, kledijketens, eetgelegenheden en bioscopen.Redevco koos Wuhan wegens de talrijke opportuniteiten zoals de super snelle trein en de sterke groei, ook van het verbruik. De laatste jaren groeide de kleinhandel er met bijna 20 % jaarlijks. Reeds 30 ondernemingen uit de Fortune top-100 willen er of hun regionaal hoofdkwartier of burelen. Sommige Europese ondernemingen die niet meededen met de heropleving van het kustgebied willen deze maal de trend naar het binnenland niet missen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *