Diverse corruptiegevallen aangepakt

Li Peiying

Li Peiying


Recent zijn in China diverse gevallen van corruptie aangepakt. Vooreerst werd een voormalige luchthavenchef in Jinan terechtgesteld. Li Peiying, het voormalige hoofd van ‘Capital Airports Holding Company’ (CAH), werd schuldig bevonden aan omkoperij en verduistering. Zijn executie komt één maand nadat Shandongs Opperste Gerechtshof besloot de doodstraf te handhaven; het Nationaal Opperste Hof had deze eerder herzien. Li had van 1995 tot 2003 voor 26 miljoen yuan smeergeld ontvangen en van 2000 tot 2003 82 miljoen yuan voor persoonlijke doeleinden gebruikt. CAH is een grote staatsonderneming met 30 vliegvelden in 9 provincies en met meer dan 38.000 personeelsleden.
Kang Rixin

Kang Rixin


Een tweede geval is dat van Kang Rixin, partijsecretaris en algemeen manager van ‘China National Nucear Corporation‘, die ondervraagd wordt wegens ernstige inbreuken op de discipline, wat meestal neerkomt op corruptie. Hij kreeg zijn huidige functie in 2003, en was lid van de Centrale Commissie voor inspectie van de discipline, de CPC’s  anticorruptie-instelling. De ‘China National Nuclear Corporation‘ is zowel verantwoordelijk voor civiel als militair gebruik van nucleaire activiteiten, zoals het vervaardigen van atoomwapens, opwekken van energie en het beheer van atoomafval. Een blad uit Chongqing onthult dat het onderzoek zou gaan over 1,8  miljard yuan aan smeergeld en het verkwanselen van publiek geld. Ook wordt onderzocht of hij steekpenningen ontvangen heeft van het Franse Areva, dat de bouw van een kerncentrale toegekend kreeg in de provincie Guangdong.
Een derde geval betreft Wang Sheng, ex-baas van vastgoedontwikkelaaar “Canton Property Investment”, die verdacht wordt van het grootste geval van bankfraude, ten bedrage van 4,8 miljard yuan. Hij zou illegale leningen hebben gekregen van de ‘Bank of Communications‘, die voor 18 % eigenaar is van HSBC. Procureurs in Kanton zijn ervan overtuigd dat Wang de voornaamste ontvanger was van de leningen die aangegaan werden buiten medeweten van de onderneming en de aandeelhouders. Wang is al geruime tijd gearresteerd, maar de omvang van fraude kwam pas recentelijk volledig aan het licht. Volgens Caijing zou het geval zelfs om bijna 10 miljard yuan gaan.
Wong Kwong-Yu

Wong Kwong-Yu


Een man die ook niet verlegen zit om een miljard min of meer is de 40-jarige  Wong Kwong-Yu, ex-baas van Gome, China’s succesvolste privébedrijf. Wong en zijn vrouw hebben één derde van Gomes aandelen. Hij is onder huisarrest sedert november wegens manipulatie in aandelen. Toch slaagde hij er recentelijk in 816 miljoen van zijn holdingaandelen duur te verkopen en 235 miljoen andere goedkoop aan te kopen. Niemand dacht dat hij dit kon doen onder huisarrest. Nu heeft Hongkongs hoogste Hof besloten om Wongs activa te bevriezen en dit op aanvraag van de Beurscommissie. Deze verdenkt Wong van beursfraude, die resulteerde in 200 miljoen $ verlies. Onlangs nog besliste het Britse Bain een aandeel bij Gome te verwerven.
laichangxing2

Lai Changxing


Een vijfde verhaal gaat over de ex-vrouw van ‘s lands meest beruchte voortvluchtige, Lai Changxing. Zij besliste om van Canada naar China terug te keren. Zeng Mingna was de vrouw van Lai Changxing. Beiden vluchtten naar Canada in 1999, maar ze scheidden in 2005. Haar stap kan het verzoek tot uitlevering van China aan Canada voor Lai kracht bijzetten. De regering in Canada zou Lai, die in Fujian van een gigantisch smokkelmechanisme verdacht wordt, wel willen uitleveren, maar de Canadese Hoven willen de uitlevering (nog?) niet, uit vrees dat Lai geen fair proces zou krijgen. Lai kreeg tot ongenoegen van China een werkvergunning. Het is het ministerie van Buitenlandse Zaken in China dat bekendmaakte dat Zeng vrijwillig terugkeerde. Naar verluidt heeft haar man heimwee en vraagt hij zich af of het niet beter is vrijwillig terug te keren en bekentenissen af te leggen dan gedwongen uitgeleverd te worden.
In een zesde zaak werd de doodstraf toegepast voor twee personen die honderden investeerders voor meer dan 127 miljoen $ hebben opgelicht. Du Yimin, een vrouw uit Oost-Zhejiang, haalde voor meer dan 700 miljoen yuan op bij investeerders aan wie ze een return had beloofd van meer dan 10 %. Zij spendeerde echter het geld voor eigen luxe. De tweede persoon collecteerde voor 167 miljoen yuan bij 300 personen en beloofde hen 108 % intrest. Volgens Xinhua is 270 miljoen yuan nog steeds niet teruggevonden. De twee werden berecht in Hangzhou.
Een zevende zaak betreft de voormalige SASAC-ondervoorzitter van de stad Haikou, die door de het Hof van Beroep tot levenslang veroordeeld werd wegens het aannemen van 9,5 yuan miljoen yuan smeergeld. Hij gaat niet in beroep. De SASAC is de holding die de staatseigendommen bestuurt. Volgens een recente studiedag over corruptie worden de toplui van de staatsondernemingen te weinig gecontroleerd en gesuperviseerd. Zo bestaat er bijvoorbeeld geen kanaal waarop de SASAC verantwoording moet afleggen aan het Volkscongres.
Wen Qiang

Wen Qiang


Ten achtste wordt gemeld dat Wen Qiang, hoofd van het gerecht en voormalig vicepolitiechef in Chongqing, aangehouden werd en in verdenking is gesteld van banden te hebben met de triaden. Door de komst in de stad van Bo Xilai was de positie van de in Chongqing opgegroeide Wen onzeker geworden. Volgens Caijing had Wen nauwe banden met zakenman Li Qiang, die op 21 juni gearresteerd werd voor georganiseerde misdaden. De door Bo Xilai nieuw aangeduide politiechef Wang heeft de laatste maanden 47 criminele bendes opgerold,  370 leden van triaden gearresteerd en meer dan 300 criminele gevallen opgelost.
De komende twee jaren zal een doorgedreven anticorruptieactie worden gelanceerd in de bouwsector, zo maakte He Yong, ondervoorzitter van de CPC’s discipline-inspectie. Gedurende de campagne zullen gaten worden gedicht die ernstige corruptie mogelijk maken.

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Diverse corruptiegevallen aangepakt

  1. Zoveel gevallen van zware corruptie! Betekent dit dat China steeds corrupter wordt? Of dat de strijd tegen corruptie nu ernstiger gevoerd wordt dan enkele jaren geleden?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *