Ergste vervuiler leidt de ommezwaai naar schone energie

Het Internationaal Energie agentschap (IEA) heeft zijn jaarboek World Energy Outlook uit. Voor EIA is het land dat nu nog het meest vervuilt – China – ook het land dat de leiding neemt van de revolutie naar schone energie.

schone energieEen derde van alle installaties voor wind- of zonne-energie die tot 2040 gebouwd worden zullen in China staan. Van de investeringen in elektrische voertuigen is het zelfs 40%.
Het verbruik van steenkool – de meest vervuilende bron van energie- piekte vier jaar geleden, vroeger dan verwacht. In 2025 zal China minder olie verbruiken dan India.
Het dalende steenkoolverbruik werd mogelijk doordat de Chinese economie steeds minder gericht is op energie-intensieve nijverheid en omwille van een strenge overheidspolitiek tegen luchtvervuiling. Sinds juli is invoer van steenkool in een aantal havens verboden. De invoer daalt overigens ook omdat de verminderde vraag de prijzen doet kelderen.
Hernieuwbare energie wordt in China steeds goedkoper. Verwacht wordt dat elektriciteit uit zonne-energie in 2020 al goedkoper wordt dan die uit aardgas, en in 2030 zelfs goedkoper dan die uit steenkool. ‘China begint aan een nieuwe ontwikkelingsfase, met de nadruk van de energiepolitiek stevig gericht op elektriciteit, aardgas en schone, efficiënte en digitale technologie’ staat in het rapport. En nog: ‘De keuzes die China maakt zijn erg belangrijk voor de wereldwijde trend. Ze kunnen een snellere energietransitie stimuleren’.
Tot voor kort was de Chinese economie gericht op uitvoer van producten uit een steenkool- of olie-intensieve industrie. De voorbije 15 jaar schakelden 260 miljoen mensen over van hout en biobrandstof over naar ‘moderne’ brandstoffen als steenkool om te koken en te verwarmen. Het gevolg was dat slechts 2% van de Chinese bevolking lucht inademt die voldoet aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor fijne stofdeeltjes.
Vandaag streeft de overheid naar schone lucht en dat betekent overschakelen naar aardgas – de zuiverste van alle fossiele brandstoffen- en hernieuwbare energiebronnen. In 2016 werd 210 miljard m³ aardgas verbruikt, in 2040 zou dat 400 miljard m³ zijn. Die zullen grotendeels ingevoerd worden, waardoor China de tweede wereldspeler na de EU zou worden en mee de wereldmarkt zal bepalen.
In hernieuwbare energie is China al nummer één. Dat geldt zowel voor wind-, zonne- of waterkrachtenergie. De helft van de nieuwe elektriciteitscapaciteit sinds 2013 komt nu al van hernieuwbare energie of kernenergie. Tot 2040 zal drie kwart van de nieuwe capaciteit hernieuwbare energie zijn, en twee derden wind- of zonne-energie. In 2040 zal elektriciteit voor 40% uit hernieuwbare bronnen komen. Steenkool dat nu voor 67% instaat, valt dan terug op 40%.
Het IEA heeft ook de impact van de Chinese omschakeling naar schone energie in cijfers uitgedrukt. Tien jaar vertraging op het schema betekent tegen 2040 extra 2,7 miljard ton CO2, en zou 70 miljard bomen ter compensatie vergen. Tien jaar voorsprong zou 5,3 miljard ton CO2 uitstoot uitsparen.
Bron: Bloomberg; https://www.iea.org/weo2017/

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *