Ex-topman Zhou Yongkang krijgt levenslang

De vroegere toppoliticus Zhou Yongkang is tot levenslang veroordeeld. Zijn politieke rechten zijn hem levenslang ontnomen en zijn persoonlijk vermogen is geconfisqueerd. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan het aannemen van omkoopsommen, machtsmisbruik en het opzettelijk onthullen van staatsgeheimen, zo oordeelt het Volksgerechtshof van Tianjin.

ZhouDe uitspraak dateert al van 22 mei. In tegenstelling tot wat eerder was aangekondigd is het proces achter gesloten deuren verlopen. De staatsmedia verklaren dat doordat een van de beschuldigingen het bekendmaken van staatsgeheimen was. Het omkoopgeld dat Zhou heeft aangenomen bedroeg volgens het procesverslag 130 miljoen yuan (18,6 miljoen euro). Ook Zhou’s echtgenote en zijn zoon waren bij omkoperij betrokken, maar Zhou sr. heeft dat pas later vernomen. Het voormalige lid van de hoogste leiding van de CPC en van de staatsveiligheid heeft schuldig gepleit en heeft gezegd dat hij zijn misdaden betreurt. “Hij had zijn verantwoordelijkheid moeten nemen toen hij merkte dat er personen op uit waren om via hemzelf en via zijn familie misbruik te maken van zijn macht. Hij ziet in dat hij de wet en de partijregels voortdurend heeft overtreden en de Partij en de natie grote schade heeft berokkend. Hij vindt dat de manier waarop zijn zaak is behandeld voorbeeldig is voor het streven naar een strikte partijdiscipline en het handhaven van de rechtsstaat.”
Bron: Xinhua  http://news.xinhuanet.com/english/china/2015-06/11/c_134318642.htm
Zie ook  http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/voormalig-topman-zhou-yongkang-aangeklaagd/
http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/wie-is-zhou-yongkang/

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Ex-topman Zhou Yongkang krijgt levenslang

  1. waarom draagt hij geen gevangenis kleding in de rechtszaal. ik weet dat er een hervorming is om het gevangenis kleding af te schaffen in Chinese rechtbank. maar dat het zo snel gaat? en corrupte ambtenaren die in de buitenland zitten die weer naar China worden overgeleverd. hoe worden hun persoonlijk vermogen dan geconfisqueerd als ze schuldig worden bevonden in China. hun bezitting zitten allemaal in het buitenland. China is de enige land dat zulke straffen heeft.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *