Hoe stopt Kanton de delta-variant van COVID-19?

Guangzhou (Kanton) is getroffen door een mini-uitbraak van de delta-variant (de ‘Indische’ variant) van COVID-19. Alle middelen worden ingezet om deze variant, die besmettelijker en gevaarlijker dan de vorige is, de kop in te drukken.

Guangzhou is een kritieke locatie voor de aanpak van COVID-19. De stad heeft 20 miljoen inwoners, de omliggende provincie Guangdong 120 miljoen. Momenteel passeren 90% van de binnenkomende reizigers in China via de luchthaven van Guangzhou. In 2020 was het de drukste luchthaven ter wereld, met 43,8 miljoen passagiers. Om besmettingen te detecteren moeten inkomende reizigers twee weken in quarantaine in één van de 300 hotels die daarvoor uitgerust zijn. Er zijn permanent ongeveer 30.000 personen in quarantaine en 20.000 personeelsleden zorgen voor hen.

Nadat in de tweede helft van mei een mini-uitbraak werd vastgesteld, focust de stad op opsporing door massaal testen, beperkte maar strenge quarantaines, en gedetailleerd traceren van alle clusters. De meeste maatregelen waren operationeel rond einde mei, en men verwacht een duidelijk verminderd aantal besmettingen na twee weken. Opvallend: om een volkstoeloop zoveel mogelijk te vermijden is de vaccinatiecampagne in de stad voorlopig stilgelegd.

Het gaat om de eerste lokale besmettingen in China met de gevaarlijke delta variant. De regering heeft een nationaal team van experts naar Guangzhou gestuurd

Massaal testen

Tot en met vorige zaterdag werden in de stad in totaal 94 gevallen vastgesteld, waarvan 14 asymptomatische. In de hele provincie gaat het om 126 lokale besmettingen en 13 ingevoerde. Tijdens het weekend zijn nog vier bijkomende gevallen ontdekt in het district Liwan van Guangzhou.

Vanaf 25 mei werden in Liwan, waar de besmetting oorspronkelijk uitbrak, alle 730.000 bewoners getest. Vanaf 30 mei begon men in heel Guangzhou te testen en op 31 mei werden daar de vaccinaties opgeschort om volledig op testen te kunnen inzetten.

Om te beletten dat het virus zich ongecontroleerd verspreidt zijn in drie dagen tijd liefst 18 miljoen testen afgenomen. De verantwoordelijke van de lokale gezondheidscommissie riep iedereen op om mee te werken ‘ Niemand is een toeschouwer in de strijd tegen de pandemie. Ik roep iedereen die in een zone met hoog of middelmatig risico geweest is, of die een besmette patiënt of een van zijn nauwe contacten ontmoet heeft, om zich bekend te maken en onmiddellijk te laten testen’.

Ook in de buursteden zoals Shenzhen, Foshan en Maoming wordt massaal getest.

Strenge maar beperkte maatregelen

De meeste besmettingen zijn in Liwan, een district van 16 km² met 540.000 inwoners, waaronder 200.000 migranten Dit is een rode zone en in sommige delen van Liwan is een lockdown ingesteld : bewoners moeten thuis in quarantaine blijven en alle bijeenkomsten zijn verboden. Het gaat om 37 woonwijken met in totaal 180.000 inwoners.

De havenzone Nansha van Guangzhou, waar één familiale cluster ontdekt werd, is oranje zone.

Sinds 31 mei moeten alle personen die Guangzhou verlaten eerst een virustest ondergaan.

Deze maatregelen zijn uitzonderlijk voor een handelskruispunt zoals Guangzhou. Zelfs tijdens de oorspronkelijke uitbraak in het begin van 2020 was Guangzhou een van de weinige Chinese steden die open bleven naar de buitenwereld.

Nauwgezette tracering

Alle besmettingen worden nauwgezet getraceerd. Een aantal van de eerste besmettingen waren terug te voeren tot een restaurant in Liwan. Wat daarbij opviel is dat mensen besmet werden die niet samen aan tafel zaten, wat wijst op de hoge graad van besmettelijkheid.

De eerste bekende patiënte was een 75-jarige vrouw Guo die zich op 20 mei in een hospitaal van Liwan aanbood met koorts en keelpijn. Men neemt aan dat de verspreiding via haar begon. Waar zij het virus haalde is onzeker. Ze reisde niet buiten het district. Er is een vermoeden dat ze zonder het te weten in contact kwam met een besmette reiziger uit het buitenland. Men denkt aan een reiziger uit Saoedi-Arabië. De 47-jarige man werd ziek tijdens de quarantaine en werd overgebracht naar een hospitaal in Liwan. Guo bezocht dat hospitaal dezelfde dag. In de airco van het hospitaal werden achteraf sporen van het virus teruggevonden.

Op 26 mei werd een familiale cluster van vier bevestigd; daarbij was een vrouw Song die tegelijk met Guo in een restaurant ontbijt gegeten had. De volgende dagen werden meer besmettingen ontdekt in de entourage van de familie Song. Zo verspreidde het virus zich in Liwan.

Op 1 juni waren er al zes besmettingen in de buurstad Foshan; de oorsprong kon telkens getraceerd worden naar Guangzhou. Ook in Maoming in dezelfde provincie en in Nanning in de buurprovincie Guangxi doken gerelateerde besmettingen op. Volgens een vertegenwoordiger van de gezondheidscommissie van Guangzhou zijn er geen besmettingen waarvan men niets weet over de oorsprong.

Gevaarlijke delta-variant

Einde mei had Guangzhou 13 miljoen vaccins toegediend. Al 3,3 miljoen personen kregen een tweede prik. Sommige van de nu besmette personen waren al voor de eerste keer gevaccineerd. Het heeft de besmetting op zich niet tegengehouden. Maar tot nu toe is geen enkele van die patiënten ernstig ziek geworden.

De delta-variant heeft volgens Chinese data een kortere incubatietijd, een snellere overdracht en een hogere virale lading dan vorige varianten. Daardoor staat Guangzhou voor een tot nu toe in China ongeziene uitdaging. Op een paar lokale mini-uitbraken na is China sinds de zomer van 2020 coronavrij gebleven.
Vergeleken bij vorige varianten zijn er meer patiënten zonder symptomen, wat het tijdig opsporen moeilijker maakt. De meeste maken geen koorts, hoesten niet of vertonen geen andere symptomen terwijl een CT-scan toch al aantasting van de longen laat zien. Daarom is testen met nucleïnezuur zo belangrijk om het virus te vinden. Het meten van de lichaamstemperatuur om koorts te ontdekken werkt in dit geval niet.
De besmettingsgraad R0, het gemiddeld aantal personen aan wie een besmette persoon het virus overdraagt, zou voor de delta-variant tussen 5 en 6 liggen. Bij vorige varianten was dat 2-3. Na de eerste maatregelen was de R0 op 31 mei gedaald tot 4,19.

Bron: Caixin, Global Times

Yoast SEO

Paneel aan-/uitzetten: Yoast SEOHulp nodig?Naar Premium upgraden(Opens in a new browser tab)

Snippet Preview

SEO title preview:Hoe stopt Kanton de delta-variant van COVID-19? – Chinasquare.beUrl preview:https://www.chinasquare.be › automatisch-concept


Meta description preview:Een infosite van de Vereniging België ChinaMobiel voorbeeldDesktop voorbeeldSnippet bewerken

LeesbaarheidsanalyseHeeft verbetering nodig

Focus keyphraseEnter a focus keyphrase to calculate the SEO score

Add related keyphrase

Cornerstone inhoud

  • Bericht
  • Blok

Status & zichtbaarheid

ZichtbaarheidOpenbaarPublicerenOnmiddellijkBerichtformaatAfbeeldingAudioCitaatGalerijLinkStandaardStatusTerzijdeVideoVastmaken aan de bovenkant van de blogWachten op beoordelingVerplaats naar prullenmand

Permalink

Bericht bekijken

https://www.chinasquare.be/?p=115556(opent in een nieuwe tab)

Categorieën

Categorieën doorzoekenActueelAlgemeenBeleidEco-finInternationaalLandelijkMaatschappijMilieuMilitairOnderwijs-CultuurSociale zekerheidStad & RegioWet & RechtCommentaarAlgemeenBeleidEco-finInternationaalMaatschappijMilieuMilitairOnderwijs & CultuurSociale zekerheidStad & RegioWet & RechtDossiersAlgemeenBeleidEco-finInternationaalLandelijkMaatschappijMilieuMilitairOnderwijs-CultuurSociale ZekerheidStad & RegioWet & RechtOngecategoriseerdPublicatiesNieuwe categorie toevoegen

Tags

Nieuwe tag toevoegen

Scheid met komma’s of de Enter-toets.

Uitgelichte afbeelding

Uitgelichte afbeelding kiezen

Samenvatting

Schrijf een samenvatting (optioneel)Ontdek meer over handmatige samenvattingen(opent in een nieuwe tab)

Discussie

Open publiceren paneel

  • Document

Nauwgezette tracering

Alle besmettingen worden nauwgezet. Een aantal van de eerste besmettingen waren terug te voeren tot een restaurant in Liwan. Wat daarbij opviel is dat mensen besmet werden die niet samen aan tafel zaten, wat wijst op de hoge graad van besmettelijkheid.

De eerste bekende patiënte was een 75-jarige vrouw Guo die zich op 20 mei in het hospitaal aanbood met koorts en keelpijn. Men neemt aan dat de verspreiding via haar begon. Waar zij het virus haalde is onzeker. Ze reisde niet buiten het district. Er is een vermoeden dat ze zonder het te weten in contact kwam met een besmette reiziger uit het buitenland. Men denkt aan een reiziger uit Saoedi-Arabië. De 47-jarige man werd ziek tijdens de quarantaine en werd overgebracht naar een hospitaal in Liwan. Guo bezocht dat hospitaal dezelfde dag. In de airco van het hospitaal werden achteraf sporen van het virus teruggevonden.

Op 26 mei werd een familiale cluster van vier bevestigd; daarbij was een vrouw Song die tegelijk met Guo in een restaurant ontbijt gegeten had. De volgende dagen werden meer besmettingen ontdekt in de entourage van de familie Song. Zo verspreidde het virus zich in het district Liwan.

Op 1 juni waren er al zes besmettingen in de buurstad Foshan; de oorsprong kon telkens getraceerd worden naar Guangzhou. Ook in Maoming in dezelfde provincie en in Nanning in de buurprovincie Guangxi doken gerelateerde besmettingen op. Volgens een vertegenwoordiger van de gezondheidscommissie van Guangzhou zijn er geen besmettingen waarvan men niets weet over de oorsprong.

Gevaarlijke delta-variant

Einde mei had Guangzhou 13 miljoen vaccins toegediend. Al 3,3 miljoen personen kregen een tweede prik. Sommige van de nu besmette personen waren al voor de eerste keer gevaccineerd. Het heeft de besmetting op zich niet tegengehouden. Maar tot nu toe is geen enkele van die patiënten ernstig ziek geworden.

De delta-variant heeft volgens Chinese ervaringen een kortere incubatietijd, een snellere overdracht en een hogere virale lading dan vorige varianten. Daardoor staat Guangzhou voor een tot nu toe in China ongeziene uitdaging. Op een paar lokale mini-uitbraken na is China sinds de zomer van 2020 coronavrij gebleven.
Vergeleken bij vorige varianten zijn er meer patiënten zonder symptomen, wat het tijdig opsporen moeilijker maakt. De meeste maken geen koorts, hoesten niet of vertonen geen andere symptomen terwijl een CT-scan toch al aantasting van de longen laat zien. Daarom is testen met nucleïnezuur zo belangrijk om het virus te vinden. Het meten van de lichaamstemperatuur om koorts te ontdekken werkt in dit geval niet.
De besmettingsgraad R0, het gemiddeld aantal personen aan wie een besmette persoon het virus overdraagt, zou voor de delta-variant tussen 5 en 6 liggen. Bij vorige varianten was dat 2-3. Na de eerste maatregelen was de R0 op 31 mei gedaald tot 4,19.
Bron: Caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *