Individuen, organisaties én bestuur vergroten bebossing

forestsChina heeft met het geld van het ‘China Green Carbon’-Fonds 66.000 ha grond bebost. Het Fonds werd in 2007 opgericht door het ‘Bestuur voor Bosbouw’ en de ‘Stichting Groen China’.
Zowel individuen als organisaties kunnen zo hun steentje bijdragen tot het reduceren van CO². De grootste schenker tot nu toe was de ‘China National Petroleum Corporation’, die 300 miljoen yuan gaf. Daarnaast schonken meer dan 1000 individuen een bijdrage. Dit werd donderdag meegedeeld op het vijfde ‘China Internationaal Forum over Leefmilieu en Ontwikkeling’.
Het Chinees ‘Bestuur voor Bosbouw’ heeft een sterke traditie terzake. In 1978 vatte  China immers het plan op om bossen te planten, die moeten beschermen tegen de oprukkende woestijn. Volgens de toenmalige plannen moest er tegen 2050 35 miljoen ha bossen bijkomen. In 1977 kende China maar een schamele bebossingsgraad van 5 %. De afgelopen dertig jaar werd reeds voor 23 miljoen ha bossen geplant. De recentste plannen voorzien tegen 2010 de bebossingsgraad, die reeds zo’n 18 % bedraagt, op te trekken tot 20%. Daartoe wordt 60 miljard yuan uitgetrokken. De laatste tegenslag was de erge sneeuwval in de winter van 2008 en de aardbeving, waardoor de bebossing met 0,29 % terugviel. Toch werd vorig jaar 4,44 miljoen ha bos bijgeplant, één vijfde meer dan in 2007. Zo’n 540 miljoen personen waren betrokken bij het planten van 2,31 miljard bomen. Sedert 1981 schrijft de wet voor dat iedereen ouder dan 11 jaar een boom moet planten. Deze activiteiten vinden meestal plaats in maart of april. Volgens een VN-rapport staat China wereldwijd vooraan bij het aanplanten van bossen tijdens de periode 1999-2005. De beschermende bossen tegen de woestijn worden soms ook  “De groene lange muur” genoemd en China bestempelt dit als het grootste milieuproject op de aardbol.
Vermelden we nog dat op het forum ook werd bekendgemaakt dat de totale productie van de 1300 Chinese ondernemingen uit de milieu-industrie eind dit jaar 900 miljard yuan zal bedragen.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *