Invoer vast afval verboden na nieuwjaar

Vanaf 1 januari mag in China geen buitenlands vast afval meer worden ingevoerd. Uitzonderingen die nog toegelaten werden, komen te vervallen. Invoerders en transporteurs die er zich toch schuldig aan maken, riskeren ernstige straffen.

In een gemeenschappelijke nota van het Leefmilieuministerie, het ministerie van Handel de Nationale Commissie voor de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie en de douane zeggen de autoriteiten dat het storten, het stapelen en het afvoeren van afvalproducten uit het buitenland op Chinees grondgebied verboden wordt. Zij die de betrokken reglementen overtreden, zullen door de douane bevolen worden het terug te sturen en ze riskeren sancties. Zij die veroordeeld worden van een misdaad zullen ook  strafrechtelijk aansprakelijk worden gesteld net zoals de afvalvervoerders.

De invoervergunningen voor vast afval dat kan gebruikt worden als grondstof vervallen eveneens.  De nieuw herziene wet op preventie en controle van milieuvervuiling door vast afval die in voege trad op 1 september specificeert de categorieën, wat dient te gebeuren met illegaal ingevoerd afval en verhoogt de strafmaat bij overtreding. Bij de 24 verboden types afval behoren plastiek, papier, rubberproducten, afval van het smelten van metaal en slakken.

Sinds de Chinese economie in de jaren tachtig tot bloei kwam, kende de industrie een hoge vraag naar grondstoffen. Omdat China een tekort kende aan grondstoffen startte China met de invoer van vast afval dat gebruikt kon worden als grondstof. Maar terwijl de Chinese economie sterk uitbreidde, groeide het volume van ingevoerd vast afval tot een piek van bijna 60 miljoen ton.

Vervuiling

Douane Xiamen conroleert ingevoerd afval

De vervuiling veroorzaakt door de ontbinding, behandeling en opstapeling van zo’n grote hoeveelheid vast afval heeft de veiligheid van de atmosfeer, het water en de bodem rechtstreeks in gevaar gebracht. Het heeft almaar meer negatieve gevolgen voor het milieu en is het schadelijk voor de gezondheid van mensen. In 2017 lanceerde de Algemene Dienst van de Chinese regering een plan voor het bannen van buitenlands afval. In 2018 en 2019 verminderde  de totale invoer van buitenlands afval jaarlijks met meer dan 40%. Voor 2018 ging 95% van het EU plastiek afval naar China en bij de VS bedroeg het percentage 70%. Naar verluidt wordt dit afval nu uitgevoerd naar onder meer Turkije, Indonesië, Vietnam en de Filipijnen. De uitvoer naar Turkije nam sinds 2004 zelfs 179 maal toe.

Peoples Daily, www.ban.org

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Invoer vast afval verboden na nieuwjaar

  1. Op 19 april 2018 werd door het Ministerie van Ecologie en Milieu de ‘Catalogus Geïmporteerd Afvalbeheer’ aangepast, waarbij 32 soorten vast afval werden toegevoegd aan het verbod op ‘buitenlands afval’.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *